Pasma WHIPPET – MALI ANGLEŠKI HRT –>

WHIPPET – MALI ANGLEŠKI HRT

(English Whippet – Snap dog)

WHIPPET - mali angleski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 162

Velikost: – samec meri od 47 do 51 cm
– samica meri od 44 do 47 cm
Teža: od 6,8 do 14 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma Whippet je stara, saj je bila upodobljena že na slikah v času starih Egipčanov. O nastanku pasme obstaja več teorij, ki pa niso znanstveno potrjene. Uporabljali so jih za lov na zajce in podgane, za dirke in kot spremljevalnega psa. Pasma je bila prvič predstavljena v dokumentu iz leta 1610. Pasma je bila priznana leta 1891. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1987. V sedanjem času je Whippet predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, dirka, flyball, coursing).

Opis pasme

Po obliki je Whippet srednje velik, mišičast, energičen, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, nežna, gosta in priležna. Obstaja tudi dolgodlaki tip psa. Barva dlake: črno bela, rdeča, rjava, progasta, modra, smetanasta.

WHIPPET - mali angleski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Whippet inteligenten, hiter tekač (do 56 km/h), tih, miren, prijazen, dobrosrčen, nežen, ljubeč, živahen, doma lenoben, družaben, zvest, prilagodljiv. Ima zelo izostrena čuta za voh in vid. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti čim več časa v njihovi družbi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. S primerno socializacijo dobro sprejema domače živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Priporočljiva je uporaba povodca.

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne določene zdravstvene težave: aritmija, slabo prenašanje anestetikov.