Pasma ALENTEJSKI PLANINSKI PES –>

 

ALENTEJSKI PLANINSKI PES

(Rafeiro do Alentejo – Alentejo Mastiff)

 

 

ALENTEJSKI PLANINSKI PES2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 96

Velikost: – samec meri od 66 do 75 cm
– samica meri od 64 do 70 cm
Teža: – samec od 50 do 60 kg
– samica od 45 do 55 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Alentejski planinski pes izvira iz Portugalske in se imenuje po območju Alentejo. Na to področje se je verjetno razširil ob selitvi narodov iz Azije. To starodavno pasmo so prvotno uporabljali za čuvanje ovac in druge živine. Z zmanjševanjem te dejavnosti je pasma skoraj izumrla. Z načrtno vzrejo so jo sicer ohranili, še vedno pa ni številčna. V sodobnem času se ga uporablja kot spremljevalca in čuvaja.

 

Opis pasme

Alentejski planinski pes spada med velike pasme. Telo je visoko in skladno grajeno, značilna je oblika glave, ki spominja na medvedovo. Dlaka je kratka do srednje dolga. Barva dlake je lahko črna, rumena ali rjava. Dovoljene so bele črte oziroma kombinacija bele z drugimi barvami.

 

ALENTEJSKI PLANINSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Alentejski planinski pes preudaren, miren, neodvisen, včasih trmast, zaščitniški do svoje lastnine. Na gospodarja in družinske člane je zelo navezan. Do otrok je zelo prijazen, potreben pa je nadzor pri igri z njimi, saj bi jih zaradi svoje velikosti lahko nehote poškodoval. Njegova socializacija oziroma vzgoja se mora pričeti od prvega dne. Lastnik mora biti izkušen, z veliko časa, potrpljenja in odločnosti. Pri vzgoji se ne sme uporabljati trdih metod, saj se nanje ne odziva. Ni primeren za začetnike. Značilno za to pasmo je, da se njihov značaj oblikuje počasi, saj postanejo zreli oziroma čustveno odrasli šele okoli četrtega leta starosti.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav ta pasma nima, glede na njeno velikost pa je možna displazija kolkov. Mladički ne smejo preveč teči in hoditi po strmini oziroma po stopnicah, saj bi se v nasprotnem primeru displazija razvila že v mladosti, ko njihove kosti še rastejo.