Pasma ANGLEŠKI BULDOG –>

 

ANGLEŠKI BULDOG

(English Bulldog)

 

 

ANGLEŠKI BULDOG2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 149

Velikost: višina ni predpisana
Teža: – samec do 25 kg
– samica do 22 kg
(potrebno je poudariti, da standardi glede velikosti in teže niso usklajeni in se razlikujejo med državami)
Življenjska doba: od 8 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Angleški Buldog je bil prvič omenjen v literaturi okoli leta 1500, ter kasneje še leta 1632. Njegovo ime izhaja iz športa, kjer so se psi bojevali z biki. Sčasoma so se razvili v divje, temperamente čokate pse z veliko glavo in čeljustjo, kakršni so še danes. Največjo priljubljenost so dosegli okoli leta 1800 v Veliki Britaniji. S prepovedjo borbenih športov, v katerih so nastopali, so postali družabni psi. Prvi standard pasme je bil napisan leta 1878. V današnjem času so predvsem družabni in družinski psi.

 

Opis pasme

Po obliki je Angleški Buldog precej nizek, čvrst pes, z močnim okostjem. Značilni za predstavnike buldogov so široka glava in ramena ter naravno kratek rep. Dlaka je gosta, gladka in kratka. Dovoljena je barva dlake v vseh rjavih odtenkih, bela in tigrasta. Črna barva ni dovoljena. Potrebno je redno krtačenje, kopanje po potrebi, čiščenje ušes in gub (vsak dan, da preprečimo okužbe) in striženje krempljev.

 

ANGLEŠKI BULDOG

Karakter pasme

Po značaju je Angleški Buldog živahen, dober čuvaj, srednje inteligenten, prijazen, prijateljski, zadovoljen, dobrovoljen, ni primeren za šolanje, vodljiv, ustrežljiv, odločen, pogumen. Do otrok ima zelo dober odnos, v Angliji ga celo imenujejo varuška. Do drugih živali je zelo prilagodljiv. Do tujcev je prijazen in pozoren. Najprimernejše je bivanje v stanovanju, čeprav se prilagodi zunanjim pogojem – potrebna je izolirana uta. Lastnik tega psa mora biti fizično močan, psihično stabilen in potrpežljiv. Ob neprimerni vzgoji postane neposlušen in trmast. Značilno je, da čustveno počasi dozori, šele nekako pri starosti dveh let in pol. Ne potrebuje veliko gibanja in aktivnosti, zato je primeren za bivanje v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: motnje dihanja (kratke dihalne poti), displazija kolkov, težave z očmi (zasuk veke), alergije, nagnjenost k cistam med prsti; težave pri porodu (potreben carski rez v več kot 80 %), podvržen debelosti (posledično težave srca in pljuč). Posebna pozornost je potrebna v vročih dneh, saj je občutljiv na toploto (hipertermija).