Pasma ARGENTINSKA DOGA –>

 

ARGENTINSKA DOGA

(Dogo Argentino)

 

 

ARGENTINSKA DOGA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 292

Velikost: – samec meri od 62 do 68 cm
– samica meri od 60 do 65 cm
Teža: – samec do 50 kg
– samica do 40 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Argentinska doga izvira iz Argentine. Prvič je zabeležena konec 19. stoletja. Uporabljali so jo predvsem za lov na divje svinje in pume. V današnjem času je predvsem lovski pes, čuvaj in družabnik.

 

Opis pasme

Argentinska doga spada med velike pasme. Njeno telo je močno, mišičasto in kompaktno. Dlaka je kratka in gosta, brez podlanke. Dovoljena barva je bela, lahko ima temno liso na glavi in črn smrček. Dlaka ne potrebuje posebne oskrbe, razen rednega krtačenja in po potrebi kopanje.

 

ARGENTINSKA DOGA

Karakter pasme

Po naravi je Argentinska doga zelo temperamentna, eksplozivna, ostra, nepodkupljiva, dober čuvaj, inteligentna z dobro presojo, zaščitniška, primerna za vse vrste šolanja (vaja obrambe ni priporočljiva), samozavestna, predana in trdnega značaja. Možne negativne lastnosti: pretirana agresivnost do drugih živali. Lastniku je izredno predana. Odnos do otrok je dober; v odnosu z večjimi psi je agresivna. Do tujcev je prijazna, vendar nezaupljiva. Poudariti je potrebno, da nima vonja in se ne slini. Najprimerneje je bivanje v stanovanju, saj ni primerna za bivanje zunaj, čeprav dobro prenaša vročino. Pasmo se priporoča ljudem, ki že imajo bogate izkušnje s psi. Učenje poslušnosti in socializacije z drugimi psi je treba pričeti od vsega začetka.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: okvara sluha pri nekaterih mladičih, alergije kože (neprimerna prehrana), volčje žrelo, displazija kolkov.