Pasma AVSTRIJSKI KRATKODLAKI PINČ –>

 

AVSTRIJSKI KRATKODLAKI PINČ

(Österreichischer Pinscher – Austrian Pinscher)

 

 

AVSTRIJSKI KRATKODLAKI PINČ2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.1 Pinči
št. FCI standarda: 64

Velikost: – samec meri od 44 do 50 cm
– samica meri od 42 do 48 cm
Teža: – samec od 26 do 40 kg
– samica od 12 do 18 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Avstrijski kratkodlaki pinč spada med zelo stare pasme, ki je bila zelo razširjena v Avstriji. Prve upodobitve tega psa izhajajo izpred 4000 let. Je prednik vseh pinčev, šnavcerjev, špicev in terierjev. Najbolj so bili razširjeni v drugi polovici 19. stoletja v podeželskem okolju Avstrije. Uporabljali so jih kot delovne pse, predvsem kot lovce na podgane in podobne glodalce, ter kot čuvaje. Vzreja še ni bila organizirana. V sedanjem času ni zaslediti veliko predstavnikov te pasme, niti ni preveč poznan. Uporabljajo ga predvsem kot čuvaja in družabnika. Uradno je dobil to ime šele leta 2000, vzreja pa se je pričela leta 2002. Zanimanje za to pasmo je zelo majhno.

 

AVSTRIJSKI KRATKODLAKI PINČ

Opis pasme

Avstrijski kratkodlaki pinč po izgledu ni tipičen predstavnik pinčev. Njegovo telo je čokato, rustikalno in majhno. Glava je hruškaste oblike, gobec kratek in močan, oči izrazite, okrogle in velike. Dlaka je trda, gosta, kratka do srednjedolga, gladka in priležena. Podlanka je gosta in kratka. Barva je najpogosteje rjasto zlata, lahko rjavo rumena, jelenje rdeča, črna z lisami čreslovinaste barve. Dovoljene so bele lise na prsih, gobcu, tilniku, šapah, grlu in na konici repa. Nič ni narobe, če belih lis nima.

 

Karakter pasme

Po naravi je Avstrijski kratkodlaki pinč neustrašen, pozoren, prijazen, dober in nepodkupljiv čuvaj, samozavesten, živahen, igriv, vdan, lovski nagon pa ima slabo razvit. Do lastnika in družinskih članov je zelo prijazen in vdan. Najprimernejše okolje zanj je kmetija ali velik vrt, saj potrebuje veliko gibanja. Primeren je lastnik, ki je zelo aktiven.

 

Zdravje pasme

Možne so zdravstvene težave z očmi in s srcem.