Pasma BORDOJSKA DOGA – FRANCOSKI MASTIF –>

 

BORDOJSKA DOGA – FRANCOSKI MASTIF

(Dogue de Bordeaux)

 

 

BORDOJSKA DOGA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 116

Velikost: – samec meri od 60 do 68 cm
– samica meri od 58 do 66 cm
Teža: – samec tehta najmanj 50 kg
– samica tehta najmanj 45 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Francija. Njeni predhodniki so bili omenjeni že v 14. stoletju. Imenujejo jo tudi »Francoski mastif«. Uporabljali so jo za čuvanje živine, borbe in lov na veliko divjad.

 

Opis pasme

Po videzu je Bordojska doga velik, mišičast, močen in atletsko oblikovan pes. Glava je zelo široka, kratka, oglata, spredaj trapezasta. Čelo je zelo gubasto. Dlaka je kratka in mehka. Dovoljena barva dlake: enobarvna, mahagonijevo ali jelenje rjava in vsi odtenki rumene. Dobro mora biti izražena črna ali rdeča maska. Nega ni preveč zahtevna, saj zadošča redno krtačenje, občasno kopanje oziroma samo brisanje z mokro krpo.

 

BORDOJSKA DOGA

Karakter pasme

Po naravi je miren, samozavesten, ravnodušen, neustrašen, redko laja, dober čuvaj, učljiv (brez prisile) in zaščitniški. Možne negativne so lastnosti: agresivnost, neubogljivost, ni se pripravljen podrejati – pogosteje so izražene ob neprimerni vzgoji. Do otrok je prijazen, če ima z njimi že od otroštva pozitivne izkušnje. Enako velja za odnos do drugih živali. Odnos do tujcev je nezaupljiv, vendar ni problematičen, če je prisoten lastnik. Najprimernejše okolje je veliko ograjeno dvorišče z dobro izoliranim pesjakom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Lastnik, ki se odloči za to pasmo mora biti sproščen, odločen, spoštljiv do njenega karakterja, imeti mora veliko časa. Potrebuje dolge sprehode in veliko igre.

 

Zdravje pasme

Posebni problemi z zdravjem niso prisotni, razen displazija kolkov, kakor pri vseh težjih psih.