Pasma BRAZILSKA FILA –>

 

BRAZILSKA FILA

(Fila Brasileiro)

 

 

BRAZILSKA FILA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 225

Velikost: – samec meri od 65 do 75 cm
– samica meri od 60 cm do 70 cm
Teža: – samec vsaj 50 kg
– samica vsaj 40 kg
Življenjska doba: do 10 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Brazilija. Vzrejena je bila verjetno v 17. stoletju (predhodni podatki niso znani) za čuvanje živine, lov na veliko divjad in zveri (prašiči, veliki glodalci, jaguarji), iskanje pobeglih sužnjev. Pri kasnejši vzreji so jo križali z nemško dogo, angleškim in neapeljskim mastifom, zato je izgubila prvoten izgled, kakor tudi temperament. V današnjem času je predvsem hišni pes in čuvaj.

 

Opis pasme

Po izgledu je Brazilska Fila velik, močan, skladno grajen in okreten deloven pes z močnimi kostmi in ohlapno dlako. Glava je težka, vrat kratek. Dlaka je gladka in kratka. Barva dlake je najpogosteje rumena, rdečkasta, črna ali pisana. Dovoljene so vse barve, razen bele marmorirane. Nega dlake ni zahtevna, malo več nege potrebuje ob menjavi dlake.

 

BRAZILSKA FILA

Karakter pasme

Po naravi je Brazilska Fila odličen čuvaj, zvest, inteligenten, miren, samosvoj, zaščitniški, izžareva svojo moč, nežen, nepodkupljiv, samozavesten, neustrašen, oprezen, odločen, dominanten in vzdržljiv. Negativne lastnost: agresiven pri čuvanju svojega teritorija in lastnine, zelo izrazit lovski nagon, posesiven, egoističen. Svojemu lastniku, družini in znanim ljudem je zelo zvesta. Do tujcev kaže izrazito nenaklonjenost in nezaupljivost ter ne dovoli, dotikanja (takšno obnašanje se kaže že od 5 meseca starosti, kljub drugačni vzgoji). Do otrok, ki jih pozna je toleranten, do ostalih je neprijazen, saj mu pomenijo vsiljivce. Druge pse sprejema, če lahko prevzame vodilno vlogo, ostalih živali se navadi, kadar je tako naučen. V odnosu do poznanega in nepoznanega potegne izrazito mejo. Najbolj primerno okolje zanj je veliko ograjeno zemljišče ali vrt, navadi se bivanja v stanovanju. Primeren je samo za lastnika, ki je izkušen, fizično močan, samozavesten, odgovoren, ima dovolj časa in pravilen pristop pri vzgoji. Pes potrebuje veliko gibanja in družbe. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, se pasmo lahko vzgoji do te mere, da je lažje obvladljiva, ne da pa se jo socializirati toliko, da ne bi sovražila in napadala tujcev, saj to počne nagonsko.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, zasuk želodca.