Pasma BROHOLMER –>

 

BROHOLMER

(Broholmer)

 

 

BROHOLMER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 315

Velikost: – samec meri vsaj 75 cm
– samica meri vsaj 70 cm
Teža: – samec od 50 do 70 kg
– samica od 40 do 60 kg
Življenjska doba: od 7 do 11 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Danska. Broholmer spada med zelo stare pasme, saj naj bi imel prednike že v Srednjem veku. Izviral naj bi iz rodu evropskih molosoidov. Prvotno so ga uporabljali za lovskega psa in čuvaja gradov. Ime je dobil po grofu Niels Frederik Sehested of Broholom-Funen. Po 2. svetovni vojni je pasma skoraj izumrla. Ponovno se je vzpostavila leta 1975. Standard pasme je bil potrjen leta 1982. Še vedno so zelo redki predstavniki te pasme. V sedanjem času se uporablja kot lovski pes, čuvaj, obrambni pes in družabnik.

 

Opis pasme

Po videzu je Broholmer velik, močan pes, s široko in masivno glavo.Dlaka je kratka, priležna in gosta; podlanka je gosta. Barva dlake: rdečkasto rumena, rdečkasto rumena in rjava ter črna. Nega ni zahtevna, saj potrebuje le redno krtačenje, pogosteje ob menjavi dlake.

 

BROHOLMER

Karakter pasme

Po naravi je Broholmer miren, prijazen, oprezen, zelo samozavesten, dober čuvaj, zanesljiv, pogumen, nenapadalen. Lastniku in domačim je zelo vdan, ni glasen. Odnos z otroci je dober. Če je dobro socializiran, se navadi na druge živali. Do tujcev je oprezen. Najprimernejše okolje za bivanje je velik, ograjen prostor, čeprav mora prebivati v zaprtem prostoru (ima neprimerno dlako za bivanje zunaj). Nikakor pa ne sme biti prepuščen sam sebi, saj potrebuje veliko družbe. Potrebuje kratke, pogoste sprehode. Lastnik mora biti dosleden in dovolj odločen pri vzgoji.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov.