Pasma BULMASTIF –>

 

BULMASTIF

(Bullmastiff)

 

 

BULMASTIF2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 157

Velikost: – samec meri od 63,5 do 68,5 cm
– samica meri od 61 do 66 cm
Teža: od 50 do 59 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Bulmastif izvira iz Anglije, kjer je bil vzrejen s križanjem angleškega buldoga in mastifa, z željo, da bi ustvarili psa z močjo in mogočnostjo mastifa in s prijaznostjo, pogumom in zanesljivostjo buldoga. Vzredili so psa, ki je velik in odločen. Uporabljali so ga kot lovskega čuvaja pri iskanju divjih lovcev, ki jih je onesposobil, ne pa ranil. V današnjem času je znan kot družinski pes.

 

Opis pasme

Njegovo telo je simetrično, močno in okretno. Dlaka je kratka trda, gladka in priležna. Dovoljene barve dlake so svetlo peščena do temno rjava in tigrasta preko rdečkaste. Ušesa so ponavadi temnejšega odtenka rjave do črne, enako obsežen del obraza v predelu oči in gobca. Nega obsega redno krtačenje in odstranjevanje zajedalcev (uši, klopi).

 

BULMASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Bulmastif živahen, pozoren, zvest, zanesljiv, včasih svojeglav, značajsko stabilen, dober čuvaj, zaščitniški, inteligenten, vztrajen, zelo prijazen, miren, nenapadalen ob primerni vzgoji. Ni pristaš sprememb, saj ima svoje navade in rituale, nerad se odpove priboljškom. Lastniku je zelo vdan, do otrok pa praviloma zelo nežen. V odnosu do tujcev se pokaže kot pravi čuvaj. Do drugih živali, predvsem do psov, njegov odnos niha in ni najboljši, saj prevladuje njegova dominantnost. Zelo rad se boža in je hvaležen za vsakršno pozornost. Najboljše okolje zanj je hiša z vrtom, pesjak ni priporočljiv. Privadi se tudi bivanju v stanovanju. Primeren je lastnik z izkušnjami, odločen, dosleden, vztrajen, z veliko časa. Vzgajati je potrebno začeti že mladiča, predvsem poslušnost. Ob neprimerni vzgoji lahko pride do trme, samovolje in napadalnosti.

 

Zdravje pasme

Zdravstvene težave: nagnjenost k displaziji kolkov, možen zasuk želodca in težave s srcem.