Pasma CANE CORSO –>

 

CANE CORSO

(Cane Corso Italiano – Italian Corso Dog)

 

 

CANE CORSO2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 343

Velikost: – samec meri od 64 do 68 cm
– samica meri od 60 do 64 cm
Teža: – samec od 42 do 50 kg
– samica od 40 do 45 kg
Življenjska doba: od 8 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Sicilija v Južni Italiji. Pasma Cane Corso je zelo stara, saj je bila poznana že v antiki srednjem veku. Obstajajo znaki, ki kažejo na možnost, da izhaja iz mastino psa, ki je živel v Tibetu pred cca 1000 leti in rimskega molosa. Predstavniki teh psov so se v Rimu bojevali z levi, kot bojevnike so jih uporabljali tudi v makedonski vojni. Uporabljali so ga za čuvaja premoženja, goveda, svinj in ostale živine ter kot lovskega psa. Med prvo in drugo svetovno vojno je skoraj izumrl. V 70. letih 20. stoletja so ga pričeli načrtno vzrejati. Standard je bil priznan leta 1973 in dokončno potrjen leta 1996. V sodobnem času je zelo priznan v Evropi in Ameriki. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Cane Corso mogočen mastif, močnih kosti in izrazitih mišic. Kljub temu je pri gibanju hiter in okreten. Dlaka je kratka, priležna in sijoča. Barva dlake je lahko: črna; tigrasta na sivi, črni ali rumeno rjavi osnovi; rumeno rdečkasta; svinčeno siva ali skrilasto siva. Dovoljene so bele lise na prsih, koncih šap in pri rumeno rdečkastih predstavnikih na nosnem grebenu, kateri morajo imeti tudi črno masko, ki ne presega črte oči. Posebna nega ni potrebna, zadostuje redno krtačenje, ki je pogostejše ob menjavi dlake.

 

CANE CORSO

Karakter pasme

Po naravi je Cane Corso predan, izrazit in aktiven čuvaj, nežen, inteligenten, učljiv, tih, nepodkupljiv, temperamenten, neagresiven, uravnotežen, krotek, sproščen. Svojemu lastniku je neizmerno zvest, predan družini in še posebej ljubeč do otrok. Do tujcev je nezaupljiv. Potrebuje veliko gibanja. Primerno bivalno okolje je velik ograjen prostor. Prilagodi se bivanju v stanovanju, vendar potrebuje dnevne sprehode, da ohrani dobro kondicijo. Potrebuje veliko stika s svojo družino, saj izoliranost od nje čuti kot kazen. Primeren je lastnik, ki je dosleden in avtoritativen. Z vzgojo je potrebno pričeti od prvega dne. Potrebna je tudi zgodnja socializacija oziroma veliko stikov z drugimi ljudmi in živalmi, sicer lahko postane agresiven ali dominanten. Učenje obrambe in napada ni priporočljivo, saj ima ti dve lastnosti že gensko pogojeni.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso prisotne. Možni sta displazija in težave z očmi.