Pasma KANARSKA DOGA –>

 

KANARSKA DOGA

(Dogo Canario)

 

 

KANARSKA DOGA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 346

Velikost: – samec meri od 60 do 65 cm
– samica meri od 56 do 61 cm
Teža: – samec do 50 kg
– samica do 40 kg
Življenjska doba: od 9 do 11 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina so Kanarski otoki, Španija. Pasma se je razvila iz prednikov molosoidov in psov, ki so jih s seboj pripeljali pomorščaki (predvsem angleški mastif in iberski govedar). Uporabljali so jih za pasje borbe, lov in varovanje. Po letu 1940 se je število predstavnik te pasme močno zmanjšalo. Vzreja je ponovno oživela po letu 1982. Uradni standard pasme je bil priznan leta 2001. V današnjem času jo uporabljajo za pogon goveda, čuvaja in spremljevalca.

 

Opis pasme

Po obliki je Kanarska doga zelo mišičasta, vendar kljub temu okretena. Dolžina telesa je večja od višine. Dlaka je kratka, priležna, brez podlanke. Barva je možna v vseh niansah temno do svetlo sive, v vseh odtenkih rumene in peščene. Dovoljena je bela barva (do 20 %) po prsih, stopalih in gobcu ter obvezno črna maska, ki ne presega višine do oči.

 

KANARSKA DOGA

Karakter pasme

Po naravi je Kanarska doga predana, inteligentna, nežna, družabna, delavna, dober čuvaj, včasih sramežljiva, uravnovešena. Možne negativne lastnosti: agresivnost, prevelika dominantnost. Lastniku je zelo vdana, do ostalih družinskih članov pa močno pokroviteljska in zaščitniška. Ne laja veliko. Do tujcev je nezaupljiva, lahko tudi agresivna. Potrebuje lastnika, ki ima veliko znanja, odločnosti in je avtoritativen. Ob uspešnem šolanju, je primerna za družinskega psa.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, alergija kože, epilepsija.