Pasma KAVKAŠKI OVČAR –>

 

KAVKAŠKI OVČAR

(Kavkazskada Ovtcharka – Caucasian Shepherd Dog)

 

 

KAVKAŠKI OVČAR2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 328

Velikost: od 62 do 65 cm
Teža: od 45 do 50 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je gorati predel Kavkaza v Rusiji. Kavkaški ovčar je bil vzgojen za čuvaja drobnice pred volkovi. Tudi v sodobnem času ima enako vlogo, poleg tega je tudi družinski pes. Rusom pomeni simbol moči in neustrašnosti, čeprav je navidezno miren in ljubek. Na razstavah je pričel sodelovati šele konec 70-ih let 20. stoletja. V Zahodni Evropi so predstavniki te pasme zelo redki.

 

Opis pasme

Po videzu je Kavkaški ovčar velik, robustno grajen, dolgodlak orjak. Njegov obraz spominja na medveda. Dlaka je gosta in dolga, lahko tudi kratka. Podlanka je gosta. Barva dlake obsega širok spekter: več odtenkov sive, svetla do rjasto rjava, slamnato rumena, bela, peščeno rjava, lahko tudi lisasta ali progasta.

 

KAVKAŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Kavkaški ovčar pogumen, nezaupljiv, nepodredljiv, ima izreden čut za orientacijo, samostojen pri odločanju, samosvoj, samozavesten, izvrsten čuvaj, ponosen, pripravljen sodelovati. Lastnik mora imeti veliko izkušenj z vzgojo, biti dosleden, poleg tega mora biti fizično in psihično močan. Lastniku je vdan, vendar v odnosu do njega ni odvisen. V družinskem okolju je miren, nevsiljiv in pogosto ne uboga na besedo. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi nevaren. Domače živali sprejema, saj jih ima za svojo »čredo« in jih skladno s tem tudi varuje. Potrebuje zelo velik, ograjen zunanji prostor, kjer potrebuje svoj mir, sicer dobi občutek ogroženosti svojega teritorija in se postavi v vlogo branilca. Ni primeren za bivanje v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Možne gensko pogojene zdravstvene težave: displazija kolkov, entropija (uvihanje spodnje veke navznoter), ektropija (uvihanje spodnje veke navzven). Posebno skrb je potrebno posvetiti pravilni prehrani, kar se pozna na celotni konstituciji telesa in na dlaki.