Pasma MAJORŠKI BULDOG –>

 

MAJORŠKI BULDOG

(Perro dogo mallorquin – Ca de Bou – Majorca Mastiff)

 

 

MAJORŠKI BULDOG2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 149

Velikost: – samec meri od 55 do 58 cm
– samica meri od 52 do 55 cm
Teža: – samec od 35 do 38 kg
– samica od 30 do 34 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Izvor pasme Majorški buldog ni povsem jasen, saj obstaja več teorij. Po eni izmed njih naj bi izvirala z Mallorce v Španiji, po drugi pa naj bi bile njene korenine še iz časa Feničanov. Nastala je s križanje med mastifi in avtohtonimi psi z otoka. Uporabljali so jo za boje z biki in za čuvanje živine. Uradni standard te pasme je bil potrjen leta 1964. S prepovedjo bojev, je pasma skoraj izumrla, njen vzpon pa se je ponovno pričel v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Večina rejcev te pasme je izven področja Balearskih otokov, saj se je v 90-ih letih prejšnjega stoletja močno razširila v Rusijo, na Poljsko in Japonsko. V današnjem času je njen izgled drugačen kot je bil prvoten. V sodobnem času je poznana kot čuvaj živine, premoženja in družinski pes.

 

Opis pasme

Telo je srednje veliko, čvrsto, dolgo, močno, trebuh pritegnjen, glava s široko lobanjo je velika in trda. Noge ima močne, rep je dolg, ušesa kratka in poležana nazaj. Dlaka je kratka in groba. Barva dlake je lahko rjav in črna, lahko ima proge, dovoljene so bele lise po prsnem košu (do 30 % celotne površine), ravno tako je dovoljena črna maska. Nega ni zahtevna, saj obsega tedensko krtačenje, redno čiščenje ušes in oči.

 

MAJORŠKI BULDOG

Karakter pasme

Po značaju je Majorški buldog miren, prilagodljiv, družaben, dominanten, nežen, inteligenten, poslušen, uravnotežen, neagresiven, obvladljiv (samice bolj od samcev), zvest, vdan, močan, okreten, dober čuvaj, pozoren na okolico. Ne laja pogosto. Zelo je vdan svojemu lastniku, do otrok pa zaščitniški. Do tujcev je nezaupljiv. Odnos do drugih psov ni najboljši oziroma jih raje ignorira. Primeren je za bivanje zunaj, saj se dobro prilagaja vremenskim spremembam. Bivanju v stanovanju se prilagodi, potrebno pa je dovolj gibanja na prostem.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov.