Pasma MAROŠKI PASTIRSKI PES – ATLAŠKI OVČAR “AIDI” –>

 

MAROŠKI PASTIRSKI PES – ATLAŠKI OVČAR “AIDI”

(Chien de l’Atlas “Addi” – Atlas Shepherd Dog)

 

 

MAROŠKI PASTIRSKI PES2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 147

Velikost: od 52 do 62 cm
Teža: – samec od 60 do 80 kg
– samica od 40 do 60 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Maroko in spada med izredno redke in stare pasme. Prisoten je bil že v pradavnini v goratih predelih Severne Afrike in Atlasa. Po nekaterih podatkih je sorodnik nomadskih pastirskih psov. Uporabljajo ga pastirji – nomadi za čuvanje šotorov in posesti, ovac in koz pred divjimi živalmi. Primeren je tudi kot spremljevalec. Pasma ni številčna.

 

Opis pasme

Maroški pastirski pes “Aidi” je po videzu je čvrst, krepak in mišičast, toda zelo okreten in prijaznega izgleda. Dlaka je močna, groba in ostra, dolga okoli 6 cm, razen na predelu uhljev in obraza, kjer mora biti kratka in fina. Predvsem pri samcih je po vratu prisotna griva. Dlaka služi tudi kot zaščita pred napadalci. Barva dlake obsega bogat spekter: rumena (od bledo peščene do rdeče, lahko progasta s črnimi progami), rjava (od drap do temno rjave), črna. Pri vseh variantah so dovoljene bele lise (posamezne ali večji predeli). Barve: harlekin, isabella in modra niso dovoljene. Nega obsega redno krtačenje.

 

MAROŠKI PASTIRSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Maroški pastirski pes “Aidi” zanesljiv, ubogljiv, ljubeč, dober čuvaj, dober strateg, pogumen, zvest, zaščitniški, vdan, ubogljiv. Možni vedenjski problemi: agresivnost. Na lastnika je zelo navezan, v odnosu do otrok je potrebna previdnost, saj ni njihov ljubitelj. Do domačih živali je odnos dober, vse ostale mu pomenijo plen, ki ga mora preganjati. Do tujcev je zadržan, vzvišen in ponosen, toda ne agresiven. Primerno okolje za bivanje je velik ograjen prostor s pesjakom, po možnosti na podeželju, saj dobro prenaša različne vremenske razmere. Bivanju v stanovanju se težko prilagodi. Dnevno potrebuje vsaj 2 uri gibanja. Ob pravilni vzgoji je lahko tudi družinski pes. Lastnik psa te pasme mora biti dosleden pri vzgoji ter predvsem dovolj avtoritativen, saj bo v nasprotnem primeru pes hitro prevzel alfa vlogo.

 

Zdravje pasme

Posebni zdravstveni problemi pri tej pasmi niso zabeleženi.