Pasma NEMŠKA DOGA –>

 

NEMŠKA DOGA

(Deutsche Dogge – Great Dane)

 

 

NEMŠKA DOGA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 235

Velikost: – samec meri najmanj 80 cm
– samica meri najmanj 72 cm
Teža: od 55 do 88 kg, lahko tudi več
Življenjska doba: od 8 do 10 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Nemčija, po znanih podatkih je pasma stara preko 400 let. Predniki vseh nemških dog naj bi bili angleški mastifi in predhodniki irskega volčjaka. V današnjem času nastopa predvsem v vlogi spremljevalca, čuvaja in družinskega psa. Poleg tega je tudi »filmska zvezda«, saj so predstavniki te pasme igrali tudi v filmih in risankah (Scooby-Doo, Patriot, Zvezdne steze, Disneyevi junaki).

 

Opis pasme

Po videzu je Nemška doga velik, eleganten, dobro grajen pes, z močnim okostjem. Dlaka je zelo kratka, svetleča in gladka in ne odpada. Potrebno je tedensko krtačenje in kopanje 2 do 3 krat na leto, striženje krempljev in redno čiščenje ušes. Dovoljenih je pet barv: rumena (od svetlo do temno zlato rumene, zaželena črna maska), tigrasta (svetlo do temno zlato rumena osnova s črnimi progami), črna (dovoljene so bele lise na gobcu, vratu, prsih, želodcu, nogah in na konici repa, vendar mora biti črna osnovna barva), harlekin (dovoljene svetlo modre ali različno obarvane oči, črno rožnat ali mesnat smrček), modra (dovoljena bela lisa na tačkah in prsih in svetlejše oči).

 

NEMŠKA DOGA

Karakter pasme

Po naravi je Nemška doga prijazna, ljubeča, prijateljska, plemenita, izredno vdana lastniku, samozavestna, pogumna, ubogljiva, ima visok prag vzdražljivosti, neagresivna, dober čuvaj, zelo inteligentna, pozorna, zelo učljiva (brez prisile in grobosti). Možne negativne lastnosti: neposlušnost, boječnost, agresivnost – vse je pogojeno z nepravilno vzgojo. Do družinskih članov prijazna in vdana, še posebej do otrok, ki jih tudi ščiti. Do tujcev je zadržana in nezaupljiva. Do preostalih živali je v primeru pravilne socializacije neagresivna. Primerno okolje za bivanje: dovolj velik pesjak, razen pozimi, ko je primerneje, da živi v stanovanju, ki se ga brez problema privadi, saj je rada v družbi ljudi. Primeren je lastnik, ki ima že nekaj izkušen z osnovno vzgojo, ima dovolj časa za trening in sprehode, je odločen in zna pokazati, kdo je glavni. S pravilno socializacijo je potrebno pričeti s prvim dnem, sicer postane pes precej neposlušen. Priporočljivo je opraviti šolo poslušnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, zasuk želodca, srčne težave.