Pasma NEMŠKI BOKSER –>

 

NEMŠKI BOKSER

(Deutscher Boxer – German Boxer)

 

 

NEMŠKI BOKSER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 144

Velikost: od 53 do 63 cm
Teža: od 27 do 37 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, okoli 18. stoletja. Pasma Nemški bokser je pridobila uraden standard šele leta 1905. V začetku so ga uporabljali kot borbenega psa, čuvaja mesarij in preprodajalcev živine; v sedanjem času je predvsem družinski in službeni (policija, vojska, reševanje in iskanje pogrešanih) pes. Njegovo ime je povezano z njegovo držo: kadar stoji na zadnjih tacah, namreč s sprednjimi maha, kot bi se boksal – zato ime bokser.

 

Opis pasme

Po videzu je Nemški bokser mišičast, močan, telo je kvadratno s kratkim in potlačenim gobcem. Rezanje repa in uhljev je pri tej pasmi prepovedano. Dlaka je kratka, sijoča in močna, podlanke nima. Dovoljene barve: progasta ali rumena, belina je prisotna ali ne. Nega dlake ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje.

 

NEMŠKI BOKSER

Karakter pasme

Po naravi je Nemški bokser hiperaktiven, saj ima neizmerno količino energije, dober čuvaj, primeren za zaščito, pogumen, šaljiv, ustvarjalen, zvest, radoveden, ponosen, zelo inteligenten, srednje učljiv, saj veliko razmišlja in počasneje izvede ukaz, prijateljski, radoveden, zamerljiv, svojeglav, samozavesten, neagresiven. Možne negativne lastnosti: čustveno nestabilen, agresiven, neubogljiv, dominanten, agresiven, nemiren. Lastniku in družini je zelo pripaden. Poznan je kot velik ljubitelj otrok, do tujcev pa je oprezen in zadržan. S primerno vzgojo ima dober odnos z drugimi živalmi in lahko živi skupaj z več psi. Bivati mora v zaprtem in ogrevanem prostoru (pozimi), zunanje okolje ni primerno. Priporočljiv je lastnik, ki je samozavesten, odločen, delaven, dober vodja, ne uporablja grobih metod, potrpežljiv in ima dovolj časa za vzgojo in druženje. Zgodnja socializacija je zelo pomembna.

 

Zdravje pasme

Pasma ima kar nekaj zdravstvenih težav: bolezni srca, rakasta obolenja, težave z debelostjo.