Pasma NEMŠKI PINČ –>

 

NEMŠKI PINČ

(Deutscher Pinscher – German Pinscher)

 

 

NEMŠKI PINČ2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.1 Pinči
št. FCI standarda: 184

Velikost: od 45 do 50 cm
Teža: od 13 do 18 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Prvi znani zapis o pasmi Nemški pinč se je pojavil v prispevku iz leta 1835. Njegovi predniki so isti, kot pri srednjem šnavcerju. V začetku so ga imenovali ostrodlaki pinč. Opisan je bil kot temperamente, prijazen pes, vitek in skladno grajen, igriv in dober lovec na podgane in druge podobne škodljivce. Poleg tega so ga uporabljali kot čuvaj domov, hlevov in kmetij. Na razstavi se je Nemški pinč prvič pojavil leta 1880. Leta 1905 so bile v knjigi Nemški psi, avtorja Strebel Richarda, opisane njegove značilnosti (poleg prvotne črne barva z ožigi, so bile priznane še rumena, volčje siva in srebrno siva barva) , ki se od današnjih močno razlikujejo. Predstavniki danes najbolj priljubljena jelenje barva takrat še niso obstajali. Tip psa se je sčasoma spreminjal in postajal plemenitejši. Prvo rodovno knjigo te pasme poznamo iz leta 1925. V njej je bilo navedenih 185 pinčev, za katere so bile takrat dovoljene naslednje barve: dvobarvni (črni z rdečerjavimi do mahagonijevimi oznakami), enobarvni (rdečerjavi, srnje rjavi, poper sol, srebrni, črni, modro sivi in drugi toni. Bele oznake so bile prepovedane. Večino so predstavljali črni z ožigi. V povojnem času se je število srednjih pinčev močno zmanjšalo in jim je grozilo izumrtje. Njihova vzreja je ponovno zaživela leta 1958 in kmalu doživela svoj višek. Danes je zaradi prepovedi prirezovanja uhljev in repa (dovoljeno le še v Kanadi in ZDA), s čimer je izgubil svoje značilnosti, njihova popularnost spet v zatonu. Tudi v Sloveniji je le nekaj primerkov. Uporablja se ga največ kot športnega in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški pinč srednje velik, eleganten, z značilno kvadratno obliko telesa, zelo mišičast in bežno spominja na dobermana, čeprav je potrebno poudariti, da to ni pomanjšan doberman. Dlaka je kratka in svetleča in ni zahtevna za negovanje, saj zadošča redno krtačenje. Osnovni barvi sta rjava v različnih odtenkih in črna z ožigi.

 

NEMŠKI PINČ

Karakter pasme

Po naravi je Nemški pinč prijazen, inteligenten, poslušen, samozavesten, temperamenten, energičen, ljubezniv, zvest, oster, pogumen, pozoren, dober čuvaj, igriv, učljiv. Dobrodošlo je, da ni glasen, saj redko laja, ni pretepaški, vseeno pa se zna braniti, kadar je to potrebno. Zelo je neustrašen in zaščitniški do lastnika in družinskih članov. Tudi z otroki se dobro ujame. Nobenih problemov nima z odnosom z drugimi živalmi. Do tujcev je v začetku zadržan, kasneje zaupljiv in prijazen. Slovi kot dober družinski član in spremljevalec. Ni primeren za zunanje bivanje. Primeren je lastnik, ki ima že izkušnje z vzgojo psov, saj potrebuje veliko potrpljenja in odločnosti, sicer pokaže svoje negativne lastnosti: dominantnost, svojeglavost, razvajenost.

 

Zdravje pasme

Zdravje te pasme je zelo dobro in nima gensko pogojenih bolezni.