Pasma NOVOFUNDLANDEC –>

 

NOVOFUNDLANDEC

(Newfoundland)

 

 

NOVOFUNDLANDEC2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 50

Velikost: – samec meri do 70 cm
– samica meri do 65 cm
Teža: od 55 do 65 kg, lahko tudi več pri večji višini
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kanada. O njegovem prihodu v to državo je več teorij: po eni naj bi pasmo vzredili Britanci in jo ob osvajalnih pohodih pripeljali s seboj na Novo Fundlandijo, kjer se je njen razvoj nadaljeval; po drugi teoriji naj bi jih tja pripeljali Baski in Vikingi. V davnini je bil Novofundlandec spremljevalec na ribiških ladjah, kjer jim je pomagal pri vlačenju mrež iz morja. Reševal je tudi ribiče in predmete, ki so padli v vodo, saj je zaradi velike pljučne kapacitete zmogel preplavati dolge razdalje. Ko so končali z lovom, je v pristanišču vlekel vozičke rib, pomagal pa je tudi kmetom pri razvozu mleka. V sodobnem času ga še vedno uporabljajo pri reševanju iz vode, predvsem pa je znan kot družinski pes. Kot zanimivost omenimo, da ga je v eni izmed pesmi omenil pesnik Byron, nastopal pa je tudi v slovenskem filmu Sreča na vrvici.

 

Opis pasme

Po videzu je Novofundlandec velik, elegantno in skladno grajen, močan pes. Dlaka je dolga, gosta in, včasih rahlo valovita. Barva dlake je lahko črna, črno bela, čokoladno rjava, siva. Nega dlake je bolj zahtevna, saj obsega redno in pogosto krtačenje, še posebej na prsih, pod repom in okoli ušes. Potrebno je krajšanje dlake med blazinicami in krajšanje krempljev.

 

NOVOFUNDLANDEC

Karakter pasme

Po naravi je Novofundlandec zelo prijazen, inteligenten, dojemljiv za učenje, včasih svojeglav, živahen, vesel, navdušen nad igro, zelo potrpežljiv, rad občasno lenari. Možne negativne lastnosti: neposlušen kadar ni pozitivne stimulacije, rad vleče povodec, rad prosjači za hrano, saj je precej požrešen (hranjenje samo dva krat na dan!). Uživa na dolgih sprehodih, v igri s svojimi vrstniki, v igri v vodi. Svojega lastnika ima neizmerno rad in je zanj pripravljen storiti vse. Otroke in družinske člane ima rad, do njih je zaščitniški in potrpežljiv. Prihod tujca vedno naznani z globokim lajanjem, sicer zelo malo laja. Do neznanih ljudi ni nezaupljiv, vendar pa jih spremlja, kamor gredo po njegovem teritoriju, ni napadalen. Druge živali sprejema brez problema, do manjših psov je še posebej pozoren. Znan je kot dober družinski pes. Z njegovo vzgojo je potrebno pričeti s prvim dnem. Primeren je lastnik, ki uživa v dolgih sprehodih v naravi, biti mora miren, neagresiven in dosleden pri vzgoji.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, nagnjenost k debelosti; dedne bolezni niso prisotne.