Pasma OPIČJI PINČ –>

 

OPIČJI PINČ

(Affenpinscher)

 

 

OPIČJI PINČ2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.1 Pinči
št. FCI standarda: 186

Velikost: – samec meri do 30 cm
– samica meri do 25 cm
Teža: – samec do 6 kg
– samica do 4 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Opičji pinč spada med zelo stare pasme (izvira iz 17. stoletja), njegova domovina je Nemčija. Njegovo ime izhaja iz ljudstva, saj jih je njegov izgled spominjal na opico. Uporabljali so ga kot čuvaja in lovca na podgane. Razvil se je iz navadnih podeželskih psov, ki niso bili preveč cenjeni in morda tudi iz prednika Belgijskega grifona in Pritlikavega šnavcerja. Križanje je potekalo z vrsto različnih pasem, tako da njegov predniki niso popolnoma znani. Značilnosti njegove oblike so bile: precej kratka glava, daljša zgodnja čeljust, ki se je postopoma krajšala, poglobljene očesne vdolbine, izbočeno čelo. V 17. in 18. stoletju so postali zelo modni med aristokracijo, poleg tega so jih za modele uporabili tudi nekateri slikarji. Ob koncu 19. stoletja so se z njihovo vzrejo ukvarjali številni vzreditelji v okolici Muenchna. Pasemski standardi so bili prvič objavljeni leta 1880. Kot samostojna pasma je bil priznan leta 1895. Prvotno so obstajali barvno zelo različni psi, saj je kolaž barv obsegal rdečkasto, sivo z belino, srebrno sivo, črno, sivo črno in črno rjavo barvo. Njegov izgled se do današnjih dni ni bistveno spremenil. V sedanjem času so predstavniki te pasme bolj redki, zanimanje zanje narašča predvsem v ZDA in Skandinaviji. V sedanjem času je priljubljen kot družabnik.

 

Opis pasme

Opičji pinč spada med majhne pasme. Telo je kvadratno, kompaktno grajeno, močno, po obliki spominja na pritlikavega pinča. Značilna zanj je kratka čeljust. Njegova dlaka je gosta, mehka, srednje dolga. Barva dlake, ki je dovoljena: črna z vsemi črnimi odtenki. Najbolj zaželena je še vedno popolnoma črna barva. Potrebuje redno krtačenje, pogostejše ob menjavi dlake.

 

OPIČJI PINČ

Karakter pasme

Po naravi je Opičji pinč odličen lovec (podgane, prepelice, zajci), bister, zabaven, samovšečen, trmast, čuječ, včasih neposlušen, vztrajen, privržen, včasih nagnjen k popadljivosti in vzkipljivosti, humoren, pustolovski, radoveden. Do lastnika in družinskih članov je ljubeč in zaščitniški. Potrebuje dosledno in odločno vzgojo, trening mora biti zastavljen pestro, sicer se dolgočasi. Pri druženju z otroki je potreben nadzor, saj je zelo posesiven do svojih igrač in ozemlja in lahko pride do težav. Načeloma je tih, kadar se čuti ogroženega ali napadenega, glasno laja.

 

Zdravje pasme

Zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z grlom.