Pasma PIRENEJSKI MASTIF –>

 

PIRENEJSKI MASTIF

(Mastin del Pirineo – Pyrenean Mastiff)

 

 

PIRENEJSKI MASTIF2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 92

Velikost: – samec meri najmanj 77 cm (idealna višina je nad 81 cm)
– samica meri najmanj 72 cm (idealna višina je nad 75 cm)
Teža: – samec od 65 do 85 kg (maksimalna teža je lahko 150 kg)
– samica od 55 do 75 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so južni Pireneji v Španiji. V Španiji ga imenujejo tudi Mostin. Pirenejski mastif izvira že iz starega veka. Okoli leta 1930 so skoraj izumrli. Ker so se nekateri zavedali pomembnosti te pasme, so zbrali preostale predstavnike in pričeli z načrtno vzrejo. Po letu 1977 se je pasma razširila izven Španije. Uradno je pasma dobila standard 1946. Prvotno so ga uporabljali za čuvanje ovac, saj se je zaradi svoje vzdržljivosti pripravljen postaviti v bran celo volkovom. Za zaščito pred volkovi so jim nadeli široke kovinske ovratnice. V novejšem času je predvsem spremljevalec ter čuvaj. Uporabljajo ga tudi kot lovskega, vlečnega in obrambnega psa. Njegova funkcija je bila varovanje in branjenje čred ovac pred volkovi, medvedi in tatovi.

 

Opis pasme

Po videzu je Pirenejski mastif močan, mišičast, čvrst, s trdnim okostjem in skladno grajen pes. Dlaka je dolga, gosta in ne povsem gladka. Barva dlake je večinoma bela s črnimi lisami, rjava ali rumena. Obrazna maska je izrazita. Nega obsega redno krtačenje in občasno kopanje. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim dvoriščem, prilagodi se bivanju v stanovanju, saj je rad v družbi svoje družine.

 

PIRENEJSKI MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Pirenejski mastif umirjen, dostojanstven, idealen čuvaj, inteligenten, hitro učljiv, samozavesten, odločen, nežen, plemenit, prijazen, ubogljiv. Lastniku je zelo vdan, rad ima tudi ostale družinske člane. Do otrok je zelo prijazen, nežen in zaščitniški. Sprejme vse ljudi, ki jih sprejema njegov lastnik. Navezan je na vse živali, ki pripadajo družini. Napadalen je samo do tistih, ki ogrožajo družino. Na neznane ljudi opozori z globokim in prodornim glasom. Njegovo šolanje mora potekati na nežen način, sicer postane neodločen. Primerno okolje je hiša z velikim vrtom, za prebivanje v stanovanju ni primeren. Pasma je primerna za umirjenega lastnika, starejše in otroke. Potrebuje veliko druženja z ljudmi, v nasprotnem primeru postane nezainteresiran za igro in učenje. Ni priporočljivo, da bi živel s psom druge pasme, saj ga posnema in tako izgubi svoje naravne značilnosti. Sprehodi morajo biti redni, da tako ohranja svojo kondicijo in zdravje.

 

Zdravje pasme

Posebnih težav z zdravjem nima, veliko pozornosti pa je potrebno posvetiti njegovi prehrani, saj je podvržen debelosti. Možne težave z zdravjem so lahko tudi displazija kolkov in komolcev, smrčanje, težave s srcem in debelost.