Pasma PORTUGALSKI PASTIRSKI PES ESTRELA –>

 

PORTUGALSKI PASTIRSKI PES ESTRELA

(Căo da Serra da Estrela – Serra da estrela Mountain Dog)

 

 

PORTUGALSKI PASTIRSKI PES ESTRELA2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 173

Velikost: – samec meri od 65 do 73 cm
– samica meri od 62 do 69 cm
Teža: – samec od 45 do 60 kg
– samica od 35 do 45 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska, in sicer gorovje Serra da Estrela, po katerem se imenuje. Portugalski pastirski pes Estrela spada med najstarejše pasme Pirenejskega polotoka in je v svoji domovini izredno cenjen. Uporabljali so ga za čuvaja čred in obrambo, predvsem v gorskem svetu, saj je močan pes, navajen delati na visoki nadmorski višini. V današnjem času ima skoraj enako vlogo, saj čuva črede in jih varuje pred zvermi, poleg tega ga uporabljajo kot delovnega psa pri policiji. Za družinskega psa ni najprimernejši. Izven Portugalske je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po videzu je Portugalski pastirski pes Estrela velik, mišičast pes, s široko glavo. Poznamo dva tipa tega psa: kratkodlakega in dolgodlakega. Barva dlake obsega širok spekter: enotna (rumena, srnja, siva v vseh odtenkih), volčje siva (srnja, rumena in sivi toni, navadno v svetlih in temnih odtenkih) ali progasta (srnja, rumena ali siva v osnovi s črnimi progami). Nega ni zahtevna, saj je zelo čist. Ob menjavi dlake je potrebno tedensko krtačenje.

 

PORTUGALSKI PASTIRSKI PES ESTRELA

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski pastirski pes Estrela pogumen, zanesljiv, pozoren na okolico, tih, neprizanesljiv do sovražnika, odličen čuvaj, ni glasen, močan, delaven, vzdržljiv, samozadosten, samozavesten, trdne volje, ljubeč, vdan, inteligenten, učljiv. Možne negativne lastnosti: trma, neposlušnost ali celo agresivnost. Lastniku je zelo zvest. V odnosu do otrok ni najbolj zanesljiv. Do tujcev je zelo oprezen. Pri znanih živalih prevzame zaščitniško vlogo, vendar je potrebna zgodnja socializacija. Potrebuje dolge sprehode, vsaj dve uri dnevno, da sprosti svojo energijo. Primerno bivalno okolje: izključno velik, ograjen prostor, po možnosti na podeželju. Potrebuje izkušenega lastnika, ki je avtoritativen, odločen, dosleden in uporablja pozitivno motivacijo. Ob trdi vzgoji postane trmast, ob neprimerni vzgoji pa prevzame vodilno vlogo alfa samca. Priporočljivo je opraviti vsaj osnovno šolanje poslušnosti. S primerno vzgojo je primeren za družinskega psa, vendar potrebuje veliko pozornosti.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso prisotne.