Pasma PORTUGALSKI PES CASTRO LABOREIRO –>

 

PORTUGALSKI PES CASTRO LABOREIRO

(Căo de Castro Laboreiro – Castro Laboreiro Dog)

 

 

PORTUGALSKI PES CASTRO LABOREIRO2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 170

Velikost: – samec meri od 58 do 64 cm
– samica meri od 55 do 61 cm
Teža: – samec od 30 do 40 kg
– samica od 25 do 35 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska, in sicer gorato področje Siere de Peneda na severu te države. Portugalski pes Castro Laboreiro je dobil ime po kraju Castro Laboreiro. Spada med najstarejše pasme Pirenejskega polotoka. Izvor ni popolnoma dokumentiran, kaže pa, da je nastal s križanjem molosidnega in lupoidnega tipa psa. Prvotno je bila njegova vloga čuvanje živine pred volkovi in ostalimi zvermi. V sedanjem času je čuvaj, policijski pes in družabnik. Izven Portugalske je slabo poznan.

 

Opis pasme

Portugalski pes Castro Laboreiro spada med velike pasme. Dlaka je kratka, trda, dolga cca 5 cm, priležna po telesu. Dlaka obsega več barv. Najbolj zaželena je t.i. »gorska« barva: progasta, različnih odtenkov sive s svetlejšimi in temnejšimi odtenki črnih prog. Obsega tri barve: od barve borovih semen do rdečkaste in mahagonijeve. Bele oznake so dovoljene na prsnem košu. Pes je zelo čist in ne potrebuje posebne nege. Ob menjavi dlake ga krtačimo enkrat tedensko.

 

PORTUGALSKI PES CASTRO LABOREIRO

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski pes Castro Laboreiro pogumen, zanesljiv, pozoren na okolico, prijazen, ljubezniv, prilagodljiv, drzen, nenapadalen, odličen čuvaj, zanesljiv, samozadosten, samozavesten. Lastniku je zelo zvest. Rad ima otroke, do katerih je zelo toleranten in jim dopušča praktično vse. Do tujcev je zelo oprezen. Do poznanih živali je zelo zaščitniški, če je že v mladosti dobro socializiran. Kadar opozarja na nekaj neobičajnega, je njegov lajež zelo glasen; prehaja od nizkega do ostrega renčanja v dolgo lajanje, ki je pravzaprav že tuljenje. Potrebuje veliko gibanja, vsaj dve uri sprehajanja na dan. Primerno bivalno okolje je velik ograjen prostor, najbolje na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje lastnika, ki je dosleden, avtoritativen in uporablja pozitivno motivacijo. Trde vzgoje ne prenaša in postane trmast. Ob neprimerni vzgoji lahko postane agresiven.

 

Zdravje pasme

Posebni zdravstveni problemi niso poznani.