Pasma PRITLIKAVI PINČ –>

 

PRITLIKAVI PINČ

(Zwergpinscher – Miniature Pinscher)

 

 

PRITLIKAVI PINČ2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.1 Pinči
št. FCI standarda: 185

Velikost: od 25 do 30 cm
Teža: od 4 do 6 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Pritlikavi pinč spada med zelo stare pasme, saj izkopanine dokazujejo, da je njegov predhodnik (podobna oblika lobanje) živel že v paleolitiku. Od Dobermana, ki spada med največje pinče, naj bi bil starejši za okoli 200 let. Njegova domovina je Nemčija. Velikokrat njegovo drugo ime Repinscher, skrajšajo v »srnica«. Prvotno so ga uporabljali kot lovca na podgane in druge škodljivce in čuvaja, čeprav ne sodi med lovske pasme. V današnjem času je družinski pes. Z načrtno vzrejo je pridobil današnjo elegantno postavo. V začetku so bili zelo različnih barv: črni, srnje rumeni, čokoladno rjavi, sol in poper; kasneje tudi rdeče in srnino rjave barve. Obstajali so tudi črno beli (harlekin), ki so izumrli. V Nemčiji so obstajali številni vzreditelji, ki so že leta 1895 ustanovili svoj klub. Razširjen je bil tudi v Švici, na Nizozemskem in v Skandinaviji. V današnjem času je pasma zelo številčna, kljub temu, da ne spada med najbolj modne. Razširjena je tudi v ZDA, kjer letno v rodovno knjigo vpišejo okoli 4.000 mladičev.

 

Opis pasme

Po obliki je Pritlikavi pinč kvadratičen, harmonično grajen, ravno prav težak za svojo velikost. Glede na njegovo majhnost, je nujno paziti na njegovo prehrano, da ne doseže prevelike teže. Dlaka je kratka, gosta, svetleča ter priležna. Dovoljene barve: enobarvni (rjavi z odtenki do rdeče) in dvobarvni (črni z ožigi barve čreslovine). Ožigi, ki so razporejeni po ličnicah do smrčka, nad očmi, pod gobcem do vratu, na prsih, prednjih nogah do nadlahti, po notranji strani zadnjih nog in na zadku – morajo biti jasni, zelo temni in močni.

 

PRITLIKAVI PINČ

Karakter pasme

Po naravi je Pritlikavi pinč temperamenten, glasen, nastopaški, močnega značaja, prebrisan, pogumen, prikupen, prijazen do lastnika in družinskih članov, dober čuvaj. Do neznanih ljudi je oster. V odnosu do drugih živali, tudi večjih od sebe, je velikokrat prepirljiv. Dobre rezultate dosega v agillityju. Primeren je za bivanje v stanovanju, saj z njegovo higieno ni težav. Lajanje ima že v genih, zato je lahko zelo glasen. Nagon lovca je še vedno prisoten in je zelo srečen, kadar upleni ptiča ali miško. Pri njegovi vzgoji je potrebna doslednost, saj sicer prevlada njegova dominantnost. Njegovo učenje poteka počasneje, potrebna je velika mera potrpežljivosti in pozitivne motivacije. Hitro se naveliča treninga in postane preveč razigran. Potrebuje lastnika, v odnosu do katerega lahko razvije spoštovanje, zaupanje, ubogljivost, pripadnost. Ne smemo ga preveč razvaditi, kar se rado zgodi glede na njegovo velikost.

 

Zdravje pasme

Prisotnih je kar nekaj zdravstvenih težav: razvojne nepravilnosti srca in ožilja, sečni kamni, luksacija pogačic, debelost.