Pasma ROTTWEILER –>

 

ROTTWEILER

(Rottweiler)

 

 

ROTTWEILER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 147

Velikost: – samec meri od 61 do 68 cm
– samica meri od 56 do 63 cm
Teža: – samec povprečno 50 kg
– samica povprečno 42 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Rottweiler je ena najstarejših na svetu, saj so obstajali predniki že v rimski dobi. Razvil iz tipa mastifa, ki so ga uporabljali pri bojevanju z levi v amfiteatrih. Potovali so z rimskimi legijami, čuvali ljudi in črede. Sodobnejši razvoj te pasme se je začel v pokrajini Rottweile v Nemčiji, kjer se je prvotna pasma križala z lokalnimi psi. Poznan je bil pod imenom »Rottweil mesarski pes«, saj je priganjal črede živali do mesarjev, po opravljenem delu pa so mesarjem čuvali zasluženi denar (prenašali so ga v vrečki, privezani okrog vratu). Ker je služil tudi za vleko mesarskih vozičkov, se je izoblikoval v tip večjega psa, primernega za vprego. Uporabljali so ga tudi kot čuvaja živine. Sčasoma je zaradi upada določenih dejavnosti, interes zanj upadel in leta 1905 je v Rottweilu obstajala le še ena samica. Pasmo so ponovno oživili leta 1910, ko je bil priznan tudi kot policijski pes. Danes je priznan predvsem kot družaben pes.

 

Opis pasme

Rottweiler spada med srednje velike do velike pse. Po videzu je mišičast, z močnimi kostmi in močan. Dlaka je srednje dolga, gosta in trda. Podlanka je prisotna. Barva dlake je lahko črna s svetlo rjavimi ožigi po nogah, prsih, licih, gobcu, grlu, pod repom in nad očesi. Nega ni preveč zahtevna, saj obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in striženje krempljev. Krajšanje repa je prepovedano od leta 2009.

 

ROTTWEILER

Karakter pasme

Po naravi je Rottweiler inteligenten, zvest, družaben, komunikativen (brundanje), zaščitniški, miren, samozavesten, pogumen, delaven, neustrašen, zanesljiv, dober čuvaj, aktiven, poslušen. Možne negativne lastnosti: včasih trmast, preveč zaščitniški, agresiven pri hranjenju, zahteven, neubogljiv, svojeglav, smrči, len. Na lastnika je izredno navezan in si ves čas želi njegove družbe, zato najraje prebiva z njim v stanovanju. Rad ima tudi druge družinske člane, še posebej otroke. Preprečiti je potrebno, da bi ga otroci dražili, saj v tem primeru postane razdražljiv. Glede na to je potrebno paziti, da si pri druženju članov družine z drugimi ljudmi, določenih gibov ne razlaga narobe, zato je v takih primerih zaželen nadzor lastnika. Pri druženju z otroki in starejšimi osebami je potrebno paziti, saj rad s svojo zadnjico dregne vanje ali se nasloni nanje in jih lahko prevrne. Ta gib mu je ostal še iz časov, ko je na tak način zavračal živino, ki jo je čuval. Zelo rad se boža in igra (žoganje in vlečenje vrvi). Največjo motivacijo mu pomeni hrana. Potrebuje odločnega lastnika, ki pri vzgoji uporablja doslednost in pozitivno motivacijo in ima zanj veliko časa. V primeru, da socializacija ni primerna, lahko postane agresiven, še posebej se to izraža, če je zaprt v pesjaku in nima dovolj družbe. Do tujcev je zadržan in previden. Druge živali sprejema, če je bil pravilno vzgojen že od začetka, sicer je predvsem do psov agresiven, dominanten, lahko napade, lovi ali celo ubije živino, zato priporočljivo, da je v javnosti na povodcu. Primeren lastnik je, ki je značajsko močan in stabilen, odločen, brezkompromisen, z veliko časa, dosleden in prične z izvajanjem treninga poslušnosti že prve dni. Rezultati vzgoje so dobri, kadar je prisotna potrpežljivost, nežnost in vztrajnost. Ni primeren za plašne in neodločne ljudi, ki nimajo čase. Glede na to, da je delavna pasma, potrebuje veliko gibanja, sicer se prične dolgočasiti in neprimerno obnašati.

 

ROTTWEILER

Zdravje pasme

Predstavniki te pasme so dovzetni za kar nekaj zdravstvenih težav: displazija kolkov in komolcev, ki je dedna, lahko se pojavijo okruški v sklepih (osteohodrodistrofija), artritis, panosteitis, zasuk želodca, paro virus.