Pasma RUSKI ČRNI TERIER –>

 

RUSKI ČRNI TERIER

(Tchiorny Terrier – Black Terrier)

 

 

RUSKI ČRNI TERIER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.4 Črni ruski terier
št. FCI standarda: 327

Velikost: – samec meri od 68 do 74 cm
– samica meri od 66 do 72 cm
Teža: od 45 do 55 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je nekdanja Sovjetska zveza (sedaj Rusija). Vzredili so ga na državnem zavodu za vzrejo psov »Rdeča zvezda«, s križanjem velikega šnavcerja s psicami Rottweilerja, Aerdalskega terierja in Novofundlandca. Želeli so vzgojiti zanesljivega in vzdržljivega psa. Uporabljali so ga predvsem za namene vojske. V Rusiji je bila pasma Ruski črni terier priznana leta 1981, FCI pa jo je priznala leta 1985. Uporablja se ga za spremljevalca, čuvaja, družinskega psa in za šolanje.

 

Opis pasme

Po videzu je Ruski črni terier močan, velik, skladen, eleganten, skoraj kvadratičen. Dlaka je gosta in rahla, na okončinah daljša in valovita, na glavi obvezen dolg čop in dolga brada. Barva dlake je lahko samo črna. Dlaka nima vonja in ne izpada. Potrebuje enkrat tedensko krtačenje, po potrebi kopanje in obvezno striženje 2 do 3 x letno.

 

RUSKI ČRNI TERIER

Karakter pasme

Po značaju je Črni ruski terier umirjen, samozavesten, družaben, bliskovit ob nevarnosti, odličen čuvaj, zanesljiv, požrtvovalen, zaščitniški, inteligenten, socialen, ustrežljiv do gospodarja, tankočuten, izredno učljiv, uravnotežen. Možne negativne lastnosti so trma in zamerljivost, pri odnosu do drugih psov dominantnost. Lastniku je neizmerno vdan, sledi mu kamorkoli in zanj stori vse. Do otrok so predvsem samice zelo zaščitniške in ustvarijo topel odnos, samci jih raje ignorirajo in se umaknejo. V domačem okolju je miren, neopazen, neškodljiv; na sprehodih živahen, vzdržljiv. Do ostalih živali je toleranten, po nekaterih podatkih se zelo dobro razume s konji. Do tujcev je zadržan, umika se njihovemu božanju, čeprav se sicer rad boža. Po naravi se zelo rad in uspešno šola, čeprav je potrebna motivacija in doslednost pri treningu. Potrebuje aktivnega, sproščenega, odločnega lastnika, ki ima na razpolago veliko časa in znanja o vzgoji in negi psov in zna uporabljati pozitivno motivacijo.