Pasma SHAR PEI –>

 

SHAR PEI

(Shar Pei)

 

 

SHAR PEI2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 309

Velikost: od 44 do 51 cm
Teža: od 18 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Shar Pei izvira z juga Kitajske. Uporabljali so ga kot goniča pri lovu na merjasce, pasje borbe, čuvaja in družinskega psa. Njegovo ime v prevodu pomeni »kožušček peščene barve«. V sodobnem času je znan kot družinski pes.

 

Opis pasme

Njegovo telo je kvadratno, kompaktno, kratko, srednje velikosti in teže. Glava je v primerjavi s trupom velika in spominja na nilskega konja. Potopljene oči in gube, ki zajemajo sprednji del čela, povečujejo asketsko izražanje psa. Ušesa so majhna, precej debela in v obliki enakostraničnega trikotnika, z rahlo zaokroženo konico. Nahajajo se zelo visoko. Lobanja je ravna in široka, precej velika v primerjavi s telesom. Čelo in lica so prekrita z obilico drobnih gubic, ki segajo do težkega podbradka. Gobec je srednje dolg. Posebnost pasme sta jezik in ustna votlina, ki sta modro obarvana. Koža je zelo nagubana in spominja na prevelik pulover. S starostjo se gube zmanjšajo in so prisotne na glavi in po vratu. Dlaka je kratka, ostra in trda. Barve obsegajo širok spekter: krem, rjava, soboljevinasta, rdeča, peščena, čokoladno rjava, marelična, modra, črna in druge. Potrebno je dnevno krtačenje z gumijasto rokavico ali mehko krtačo, ne prepogosto kopanje.

 

SHAR PEI

Karakter pasme

Po naravi je Shar Pei zelo pozoren na okolico, vedno na preži, aktiven, živahen, vesel, čist, družaben, zvest, nadpovprečno inteligenten, zmerno učljiv (primeren le za t.i. malo šolo), ni zamerljiv. Potrebuje veliko pozornosti, nagnjen je k pretiravanju. Negativne lastnosti: trmast, občasno neposlušen, svojeglav, nepredvidljiv, njegov značaj je težko dojemljiv, saj mu razpoloženje zelo niha, hitro izgubi interes za stvari, ki mu niso zanimive. Zanimivo je, da se mu razpoloženje odraža na obrazu. Lastniku je zelo vdan in mu želi v vsem ustreči, zelo rad ima otroke. V odnosu do drugih živali je nepredvidljiv, sicer pa se dobro ujame s predstavniki svoje pasme, mačkami in pticami. Do neznanih ljudi je zelo zadržan. Primeren je samo za bivanje v stanovanju. V odnosu do lastnika želi imeti enakovreden status. Njegovo šolanje mora potekati na prijazen način, brez prisile. Potrebuje dnevne, krajše sprehode.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: problemi s kožo in dlako (posledica neprimerne prehrane), pogosto odpoved ledvic (gensko pogojeno), displazija kolkov, kolen.