Pasma SMOUSHOND –>

 

SMOUSHOND

(Hollandse Smoushond)

 

 

SMOUSHOND2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.3 Smoushond
št. FCI standarda: 308

Velikost: – samec meri od 37 do 42 cm
– samica meri od 35 do 40,5 cm
Teža: od 9 do 10 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nizozemska, kjer na svojo avtohtono pasmo niso kaj preveč ponosni, saj je tik pred izumrtjem. Smoushond izvira iz družine šnavcerjev, njegovo ime v prevodu pomeni »nizozemski podganar«. Prvi vzreditelj teh psov je Abraas, trgovec s psi. Uporabljali so jih kot čuvaje hlevov in hiš, pri lovu na podgane in ostalih škodljivcev. Najprej so jih imenovali »holandski šnavcerji«, kasneje so začeli z načrtno vzrejo in vzgojili novo pasmo. Zaradi svojega trdnega, samosvojega, zvestega in pogumnega obnašanja so bili najbolj priljubljeni so bili med gospodi. Med drugo svetovno vojno se je njihovo število kritično zmanjšalo, zato so jih leta 1949 izbrisali iz registra pasem – proglašeni so bili za izumrlo pasmo. Leta 1972 je H. M. Barkman zbrala vse razpoložljive podatke o tej pasmi in svojo vztrajnostjo dosegla rekonstrukcijo in ponovno vzrejo teh psov. V današnjem času so ti psi maloštevilni in ne dosegajo velike priljubljenosti. Standard te pasme je bil registriran leta 2000.

 

Opis pasme

Telo je robustno, po obliki je Smoushond kvadratičen in mišičast. Samice imajo nekoliko daljše telo. Zaradi zgradbe telesa je zelo vzdržljiv. Dlaka je trda, resasta, ravna in dolga od 4 do 7 cm, z gosto podlanko. Barva dlake: rumena v vseh odtenkih, najpriljubljenejša temno slamnato rumena. Zaželeno je, da so ušesa, brki, brada in obrvi temnejše barve. Zadošča redno krtačenje in dvakrat na leto trimanje (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože.

 

SMOUSHOND

Karakter pasme

Po naravi je Smoushond prijazen, pogumen, stabilen, prijazen, vesel in živahen, aktiven,vdan, odkrit, miren, vodljiv, zvit, inteligenten, ljubeč, prijeten, prilagodljiv, občutljiv, pozoren, šaljiv in poslušen. Včasih je lahko malo plašen in nervozen. Do svojega lastnika in družine je zelo prijazen in velja za dobrega družinskega psa. Dobro se razume z drugimi živalmi, tudi mačkami. Primeren je za bivanje v stanovanju, čeprav mu različne vremenske razmere na predstavljajo težav, ker ima gosto podlanko. Potrebuje veliko gibanja.

 

Zdravje pasme

Posebnih težav z zdravjem nima.