Pasma SREDNJEAZIJSKI OVČAR –>

 

SREDNJEAZIJSKI OVČAR

(Sredneasiatskaďa Ovtcharka – Central Asia Shepherd Dog)

 

 

SREDNJEAZIJSKI OVČAR2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 335

Velikost: – samec meri najmanj 65 cm
– samica meri najmanj 60 cm
(višina pri tej pasmi ni omejena)
Teža: ni posebej določena
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Domovina tega psa je območje Srednje Azije, Turkmenija in Uzbekistan. Njegova prvotna vloga je bila čuvanje čred pred zvermi. V sodobnem času se Srednjeazijski ovčar uporablja kot ovčar in delovni pes pri policiji in vojski ter kot družinski pes. Na žalost ga v domovini, zaradi njegove nepremagljivosti, uporabljajo tudi za pasje borbe.

 

Opis pasme

Po izgledu Srednjeazijski ovčar je močan, vzdržljiv, energičen pes, dostojanstvenega izgleda. Deluje zelo resno, značaj pa mu daje izgled divje zveri. Dlaka je groba, z bogato podlanko. Po dolžini dlake obstajata dva tipa: dolgodlaki in kratkodlaki z gladko dlako. Barva dlake obsega širok spekter: bela, črna, slamnata, siva, kombinacija črno-bele ali belo-rjave. Nega ni zahtevna, potrebno je redno krtačenje.

 

SREDNJEAZIJSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Srednjeazijski ovčar miren, uravnotežen, zelo aktiven, samostojen pri ukrepanju, dober teritorialni čuvaj, neustrašen, inteligenten, zamerljiv ob krivicah, učljiv, uporaben za različne namene. Lastniku je zelo vdan. Otroke ima rad in je do njih zelo zaščitniški. Do tujcev je nezaupljiv, sprejme jih, če je lastnik z njimi v dobrem odnosu, sicer jim ne dovoli vstopa na svoj teritorij. V odnosu do drugih psov počaka na njihovo reakcijo, načeloma ni problematičen. Na sprehodih je poslušen, na svojem ozemlju pa lahko tudi agresiven. Očitna je razlika med spoloma: samec je neustrašen, aktiven čuvaj, ki neslišno krene v napad, kadar kdo stopi na njegovo ozemlje; samica je previdna in z laježem opozori na nevarnost. Primeren lastnik je tisti, ki ima dovolj znanja pri vzgoji psov, je umirjen, dosleden, vztrajen, fizično močan, potrpežljiv in ne uporablja prisile. Ob nepravilni vzgoji lahko postane trmast in celo agresiven. Z učenjem je potrebno začeti s prvim dnem. Primerno bivalno okolje je velik ograjen prostor, v zaprtih prostorih se ne prilagodi.

 

Zdravje pasme

Posebni problemi z zdravjem niso prisotni.