Pasma SREDNJI ŠNAVCER –>

 

SREDNJI ŠNAVCER

(Schnauzer)

 

 

SREDNJI ŠNAVCER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.2 Šnavcerji
št. FCI standarda: 182

Velikost: – samec meri od 46 do 51 cm
– samica meri od 43 do 48 cm
Teža: – samec od 14 do 20 kg
– samica od 14 do 18 kg
(Telesna dolžina mora biti enaka višini)
Življenjska doba: do 15 in več let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija in je po znanih podatkih verjetno najstarejši predstavnik treh vrst šnavcerjev. Uporabljali so ga kot čuvaja, varuha otrok, obrambnega psa in med 2. svetovno vojno kot vojaškega psa. Tudi danes je največkrat prisoten kot čuvaj, službeni pes in spremljevalec.

 

Opis pasme

Srednji šnavcer spada med srednje velike pasme. Po obliki je krepak, s povdarjenimi brki, brado in obrvmi, glava je dolga in pravokotna, ima močan gobec. Dlaka je trda, resasta, podlanka gosta. Barva dlake je črna ali poper sol. Potrebuje dnevno krtačenje in nekajkrat letno trimanje ter striženje (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože. Dlaka nima vonja in ne odpada.

 

SREDNJI ŠNAVCER

Karakter pasme

Po naravi je Srednji šnavcer inteligenten, zvest, ljubezniv, zelo talentiran (lov, sledenje, prinašanje, čuvanje, obramba, policijsko in vojaško delo, agillity, poslušnost, izvajanje trikov), neustrašen, zaščitniški, energičen, živahen, vdan, igriv, svojeglav, dominanten. Potrebuje dosledno in nepopustljivo vzgojo, da dosežemo primerno socializacijo in preprečimo morebitno agresivnost. Načeloma ni primeren za družbo otrok in starejših ljudi. Primeren za bivanje v stanovanju. Glede na veliko količino energije, s katero razpolaga, potrebuje vsak dan dolge sprehode, poleg tega tudi druge aktivnosti. Pri mladičih z aktivnostmi ne smemo pretiravati, da ne pride do poškodb kosti. Vzgajati ga je potrebno s pozitivno motivacijo, potrpežljivostjo in iznajdljivostjo, sicer se dolgočasi.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso znane, možne pa so težave s srcem in očmi (atrofija mrežnice).