Pasma TOSA INU –>

 

TOSA INU

(Tosa inu)

 

 

TOSA INU2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.1 Mastifi
št. FCI standarda: 260

Velikost: – samec meri minimalno 60 cm
– samica meri minimalno 55 cm
Teža: od 45 do 91 kg
(Zanimivost: japonski psi so polovico lažji od predstavnikov te pasme drugod po svetu)
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Japonska, pokrajina Tosa. Po nekaterih podatkih, je pasma Tosa Inu obstajala že v 14. stoletju. Prvotno so jo uporabljali za borbe in lov. Načrtno so križali pse japonske pasme Nihon Ihu ter zahodnega psa, podobnega mastifu. V domovini je zelo cenjena. Imenujejo jo tudi »sumo pes«, saj je že več kot 1.500 let predstavnica pasjega wrestlinga. Pravila te igre so enaka, kot pri tradicionalnem sumo, celo oblečejo jo v poseben kimono. Na Japonskem jo še vedno uporabljajo za navedene boje, ki pa po naravi niso kruti, saj se prekinejo, preden pride do poškodbe.

 

Opis pasme

Po zgradbi je Tosa Inu velik in močan pes, robustne konstitucije. Značilnosti telesa in značaja se skladajo z značilnostmi mastifa, nemške doge (atletski videz in velikost), angleškega buldoga (močan ugriz in širina glave) in bul terierja (žilavost). Njen obraz je podoben, kot ga ima Rodezijski grebenar. Dlaka je kratka, gladka, močna in gosta. Dovoljene barve: rdeča, rumena, srnje rjava ali pisana, progasta izjemoma se pojavijo črni predstavniki. Dovoljena je bela lisa na prsih in šapah. Nega je preprosta.

 

TOSA INU

Karakter pasme

Po naravi je Tosa Inu izjemno zvesta (za gospodarja je pripravljena celo umreti), ponosna (ne prenese poniževanja in fizičnega maltretiranja), pogumna, pozorna na okolico, zadržana, ljubezniva, dostojanstvena, lojalen in dober čuvaj, inteligentna, značajsko stabilna, tiha, učljiva, potrpežljiva, hladnokrvna, poslušna. Možne negativne lastnosti: agresivnost. Svojega lastnika ima izredno rada in se ves čas trudi za njegovo naklonjenost. Do otrok je zelo potrpežljiva, ne mara pa draženja. Odnos do tujcev ni problematičen, dokler se ji ne zdi, da je njen gospodar ali teritorij ogrožen. Njena vzgoja ni problematična, saj je zelo poslušna, vseeno potrebuje gospodarja, ki je načelen, prijazen, ne uporablja trdih metod in že ima izkušnje s psi. Primeren lastnik: Glede na njegovo gladiatorsko preteklost in na rezultat karakterja ga je izredno lahko obvladovati. Že samo glas njegovega gospodarja je dovolj velik pokazatelj psu kaj lahko naredi in kaj ne. Vsekakor pa to ni pes za začetnike.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med dokaj zdrave in niso prisotni posebni zdravstveni problemi.