Pasma AIREDALSKI TERIER –>

 

AIREDALSKI TERIER

(Airedale Terrier)

 

 

AIREDALSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 7

Velikost: – samec meri od 58 do 61 cm
– samica meri od 56 do 58 cm
Teža: od 20 do 33 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Anglija, in sicer pokrajina ob reki Aire. Pasma Airedalski terier je stara preko sto let. Uporabljali so ga za lov na divjad (medvedi, volkovi, jelenjad, divji prašiči) in na vidre. Uradno je bil standard pasme priznan leta 1886. Spada med prve pse, ki so služili v britanski vojski. V času prve svetovne vojne se je izkazal kot pogumen prenašalec pošte in sanitetnega materiala. V današnjem času je predvsem družinski pes, uporabljajo pa ga tudi še za lov.

 

Opis pasme

Njegovo telo je močno, mišičasto in skladno grajeno. Dlaka je resasta, trda in gosta. Barva dlake je črna ali sivkasto rjava po telesu, noge, trebuh, uhlji in glava pa morajo biti svetlo rumene ali rdečkaste barve. Dovoljena je bela lisa na prsih. Nega obsega redno krtačenj, striženje in trimanje.

 

AIREDALSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Airedalski terier temperamenten, močan, odličen čuvaj, zvest, ponaša se z izvrstnim vidom, samovoljen pri odločitvah, vodljiv, pogumen, nežen, ljubezniv. Zaradi njegovega izrednega poguma in posebnosti med ostalimi terierji, ga nekateri imenujejo kralj terierjev. Svojemu lastniku je zelo vdan. Rad ima otroke in uživa v igri z njimi. Primeren je lastnik, ki ima veliko potrpljenja, je zelo aktiven, dosleden, s smislom za zabavo. Primerno bivalno okolje je tako zunaj kot tudi v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, slovi tudi kot zelo dober plavalec.

 

Zdravje pasme

Spada med zdrave pasme, lahko pa se pojavijo gensko in okoljsko pogojene zdravstvene težave.