Pasma AMERIŠKI STAFORDSHIRE TERIER –>

 

AMERIŠKI STAFORDSHIRE TERIER

(American Staffordshire Terrier)

 

 

AMERIŠKI STAFORDSHIRE TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 3: Terierji tipa bull
št. FCI standarda: 286

Velikost: od 43 do 48 cm
Teža: od 25 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Ameriški stafordshire terier izhaja iz ZDA in je bližnji sorodnik Ameriškega Pitt Bull Terrierja. Spada med stare pasme, saj so ga že v začetku 18. stoletja uporabljali za borbe z medvedi, biki in psi. V današnjem času je predvsem družni pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Ameriški stafordshire terier srednje velik pes, z izrazito mišičastim telesom. Dlaka je kratka, ostra in svetleča. Barva dlake: dovoljene so vse barve (razen jetrne in črne z ožigi ter več kot 80% bele barve). Nega ni zahtevna: potrebuje le redno krtačenje in po potrebi kopanje.

 

AMERIŠKI STAFORDSHIRE TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški stafordshire terier inteligenten, živahen (v zaprtem prostoru miren), igriv, nepopustljiv, dominanten, dober čuvaj, zvest, zaščitniški, srednje učljiv. Možne negativne lastnosti: preterana dominantnost ter agresija do drugih živali. Do otrok je prijazen, vseeno pa je priporočljiv nadzor odrasle osebe, predvsem pri manjših otrocih. V prisotnosti lastnika je do tujih oseb prijazen, sicer zelo oprezen, lahko celo agresiven. V odnosu do drugih živali je potrebna previdnost, na domače živali se s primerno socializacijo navadi. Primeren je lastnik, ki ima izkušnje z dominantnimi pasmami, je odgovoren, potrpežljiv, prijazen, dosleden, odločen in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Nujna je zgodnja socializacija. Poleg tega mora biti športno aktiven in razpolagati z dovolj prostega časa za druženje s psom. Glede na to, da ima visok prag bolečine, je potrebno dobro poznavanje in razumevanje temperamenta te pasme, sicer vzgoja ne bo pravilna. Primerno bivalno okolje je velik ograjen vrt, lahko tudi stanovanje.

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava, možna je displazija kolkov.