Pasma ANGLEŠKI TOY TERIER –>

 

ANGLEŠKI TOY TERIER

(English Toy Terrier)

 

 

ANGLEŠKI TOY TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 4: Pritlikavi terierji
št. FCI standarda: 13

Velikost: od 25 do 30 cm
Teža: od 2,7 do 3,6 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Domovina te pasme je Velika Britanija. Angleški toy terier izvira iz začetka 20. stoletja. Vzrejen je bil s križanjem kratkodlakega foksterierja z angleškim toy terierjem in čivavo. Uporabljali so ga predvsem pri lovu na podgane. Standard pasme je bil uradno priznan leta 1936. V sodobnem času je predvsem poznan kot pes družabnik. Dobre rezultate dosega kot pomočnik gluhih.

 

Opis pasme

Po izgledu je Angleški toy terier majhen, kompakten, eleganten in skladno grajen. Dlaka je kratka, gosta, ravna in svetleča. Barva dlake: črno rjava, ebenovinasto črna, tan, kostanjevo rdeča. Nega ni zahtevna in obsega redno česanje in krtačenje ter striženje nohtov.

 

ANGLEŠKI TOY TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Angleški toy terier inteligenten, šaljiv, trmast, radoveden, prijeten, občutljiv, hiter, pozoren, aktiven, učljiv, podjeten, samozavesten, ima ohranjen lovski nagon. Negativna lastnost: velikokrat pozabi na svojo velikost in se obnaša kot večji psi. Na lastnika je izredno navezan in stori vse, da je le-ta zadovoljen in srečen. Zelo rad ima ljubkovanja. Otroke ima rad, vendar pa jih je potrebno podučiti, da ni igrača. Glede na to, da je zelo aktiven, potrebuje redne sprehode, igro in primerno vadbo. V hladnih dneh ga moramo zaščiti s plaščkom.

 

 

Zdravje pasme

Spada med zdrave pasme, možne pa so nekatere alergije, predvsem na hrano. Pozorni moramo biti, da zaradi svoje radovednosti, ne zaužije majhnih predmetov, ker se hitro zadušijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje.