Pasma AVSTRALSKI SVILNATI TERIER –>

 

AVSTRALSKI SVILNATI TERIER

(Australian Silky Terrier)

 

 

AVSTRALSKI SVILNATI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 4: Pritlikavi terierji
št. FCI standarda: 236

Velikost: od 23 do 26 cm
Teža: priporočljiva je od 3,5 do 4,5 kg
(teža mora biti skladna z višini in ni določena)
Življenjska doba: do 15 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Nastal je s križanjem ostrodlake terierke in dandie dinmont terierja ter kasneje še avstralskega in yorkshirskega terierja. Poznan je predvsem kot družni pes. Dobre rezultate dosega v agilitiju.

 

Opis pasme

Po izgledu je Avstralski svilnati terier majhen, skladno grajen pes, pokončne drže. Zaradi podobnega videza, ga velikokrat zamenjajo z Yorkshirskim terierjem. Dlaka je gladka, dolga in svilnata. Barva dlake: modro rumeno rjava. Nega obsega redno česanje in krtačenje.

 

AVSTRALSKI SVILNATI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski svilnati terier inteligenten, živahen, vesel, šaljiv, energičen, glasen, občasno trmast, rad vzbuja pozornost, pozoren na vsako spremembo v okolici, zaščitniški, pogumen, hitro se uči, zna poskrbeti za svojo varnost. Negativne lastnosti: glasno lajanje, istospolna agresija, trma, občasno neizvajanje ukazov (kadar se mu zdi, ne sliši). Lastniku je zelo vdan in zanj pripravljen izpolniti vsako željo, da si le pridobi njegovo pozornost. Ostale družinske člane ima zelo rad. Otroke obožuje in je srečen, kadar se družijo. Do tujcev je zadržan, vendar ni agresiven. V odnosu do drugih psov ni težav in se z njimi rad druži; glodalce, ptice in kače ima za plen in jih preganja. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, vztrajen, potrpežljiv in ljubezniv. Uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Primerno je bivanje v stanovanju ali v hiši z dvoriščem (spati mora v hiši). Pes potrebuje varno družinsko zavetje, veliko druženja, aktivnosti in gibanja, ni pa zamerljiv, kadar lastnik ne utegne.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav, možne so občasne težave, ki prizadenejo majhne pasme: luksacija pogačic, ledvični kamni, diabetes.