Pasma AVSTRALSKI TERIER –>

 

AVSTRALSKI TERIER

(Australian Terrier)

 

 

AVSTRALSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 8

Velikost: od 22,5 do 25,5 cm
Teža: od 4 do 6 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija, kamor je prispel s priseljenci. Spada med stare pasme, saj izvira že iz 19. stoletja. Avstralski terier je bil vzrejen za lov na podgane in druge škodljivce in za čuvaja. Standard pasme je bil uradno priznan leta 1933. V sodobnem času je predvsem družabnik. Pogost spremljevalec je v Avstraliji in angleško govorečih deželah.

 

Opis pasme

Po obliki je Avstralski terier krepak in mišičasto grajen. Dlaka je dolga (5 do 7 cm), trda ter grivasta po vratu in zatilju. Barva dlake: modra, jekleno modra, rdečkasto rjava ali rdeča. Nega ni zahtevna, saj zadošča redno krtačenje in česanje. Kopanje ni priporočljivo, kadar je potrebno, uporabimo suhi šampon.

 

AVSTRALSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski terier družaben, poslušen, učljiv, živahen, igriv, zvest, pogumen, neutruden, samostojen, aktiven. Še vedno ima izrazit lovski nagon zato rad lovi majhne živali. Na lastnika je zelo navezan, rad ima ostale družinske člane. Dobro se razume z otroki. Odnos do drugih živali: ne izogiba se srečanju z drugimi psi (včasih se tudi spopade), mačke rad lovi, razen v primeru pravočasne socializacije oziroma, če je odraščal skupaj z njimi. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Primeren je lastnik, ki je dosleden, odločen, ljubezniv (pozitivna stimulacija), aktiven in ima dovolj prostega časa za druženje. Pes potrebuje dovolj sprehodov in drugih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima, razen nagnjenosti k debelosti (zadošča 200 g popolne hrane na dan).