Pasma BORDERSKI TERIER –>

 

BORDERSKI TERIER

(Border Terrier)

 

 

BORDERSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 10

Velikost: od 25 do 33 cm
Teža: od 5 do 7 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija, območje Borders, ki se nahaja med Anglijo in Škotsko. Prvotno je bil Borderski terier prisoten na gričih Chevno na mejnem območju med Northumberlandom in Cumberlandom. Spada med stare pasme, saj seže njegov izvor, ki ni popolnoma poznan, v 18. stoletje. V tistem obdobju so ga uporabljali predvsem za lov in uničevanje podgan, jazbecev, kun, voluharjev in lisic. V sedanje času je poznan kot lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Borderski terier spada med srednje velike terierje. Telo je ozko, daljše z močnimi ledji in ozko glavo. Dlaka je dvojna in vodoodporna. Zunanja dlaka je kratka, ravna, groba, priležna telesu, podlanka gosta in kratka. Dlaka zelo malo odpada. Ob gobcu ima velik šop dlake, ki izgleda kot brki. Barva dlake: modra, melirano siva, modro siva s čreslovinastimi oznakami, rdeča, rumeno rjava, pšenično rumena. Potrebno je tedensko krtačenje in dvakrat letno striženje. Kopanje ni priporočljivo.

 

BORDERSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Borderski terier dober čuvaj, živahen, zelo energičen, prijateljski, sposoben samostojnega odločanja, samozavesten,vzdržljiv (pri teku je sposoben slediti konju), dobrosrčen, pozoren, učljiv (agility, lov, sledenje). Možne negativne lastnosti: veliko laja, rad skače na ljudi, grize predmete, koplje luknje, plahost, neposlušnost. Vse našteto je mogoče preprečiti s pravočasno in dosledno vzgojo. Z otroci se ponavadi dobro razume, predvsem s starejšimi, ki so mirnejši in razumejo, da potrebuje svoj prostor, ko si to zaželi. Do tujcev je nezaupljiv, ni pa agresiven. V odnosu do drugih psov ni težav, saj je bil vzgojen za življenje v tropu, ne priporoča se sobivanje z mačko ali drugimi malimi živalmi, saj mu lovski nagon tega ne dopušča. Najprimernejše bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Primeren je za lastnika, ki še nima posebnih izkušenj s psi, je aktiven, za družine s starejšimi otroki. Pomembno je, da ima lastnik veliko časa za psa, saj je le-ta zelo odvisen od človeške bližine in pozornosti. Rad ima sprehode, igre povezane s tekom, zaposlitve.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, nagnjenost h krčem, srčnim napakam, alergijam, nagnjenost k debelosti. Poudariti je potrebno, da imajo nizko toleranco za anastezijo, poleg tega imajo tudi visok bolečinski prag. Slednje zahteva od lastnika, da budno spremlja njegovo zdravstveno stanje, saj pes redko pokaže znake bolezni.