Pasma BULTERIER –>

 

BULTERIER

(Bull Terrier)

 

 

BULTERIERPoznamo dve vrsti Bulterirja, Standardni in Miniaturni. Miniaturni ima vse lastnosti svojega večjega brata.

3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 3: Terierji tipa bull
št. FCI standarda: 11

Velikost: – Standardni od 51 do 61 cm
– Miniaturni (mini) od 25 do 33 cm
Teža: – Standardni od 20 do 36 kg
– Miniaturni (mini) od 11 do 15 kg
Življenjska doba: od 11 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Anglija. Izvira iz 19. stoletja. Uporabljali so ga za lov na medvede, leve, divje konje, jazbece, tudi za pasje boje in kot vabo pri bikoborbah. V sedanjem času je Bulterier predvsem spremljevalec.

 

Opis pasme

Po izgledu je Bulterier srednje velik pes, s čvrstim, mišičastim, atraktivnim in skladno grajenim telesom. Tipična zanj je jajčasto oblikovana glava. Dlaka je kratka, nekoliko groba, sijoča. Nežna podlanka se lahko pojavi v zimskem času. Barva dlake: črna, rdeče pšenična, bela, tribarvna ali tigrasta. Nega ni zahtevna: redno krtačenje, uporaba mokre krpe in občasno kopanje.

 

BULTERIER

Karakter pasme

Po naravi je Bulterier pogumen, samozavesten, učljiv, igriv, trmast, temperamenten, inteligenten, prijazen, rad se ljubkuje. Šolanje mora potekati brez prisile. Odsvetuje se šolanje obrambe. Otroke ima zelo rad, vendar pri igri ne smejo biti grobi, poleg tega je priporočljiv nadzor odrasle osebe. V odnosu do drugih živali ni težav, če je pravočasno in primerno socializiran. Najprimernejše bivalno okolje je stanovanje, možno je tudi bivanje v izoliranem pesjaku (do temperature 0 stopinj, kasneje ogrevan prostor). Primeren je lastnik, ki je psihično stabilen, dobro pozna značilnosti te pasme in ima z njo izkušnje. Pri vzgoji je potrebna odločnost, doslednost, discipliniranost, avtoritativnost, uporaba pozitivne stimulacije, saj ne mara prisile. Potrebuje veliko gibanja, pozornosti, pravočasno in pravilno socializacijo (priporoča se vsaj osnovno šolanje). Rad ima dolge sprehode, vodo, aktivnosti, prijaznosti. Pri nakupu mladiča je potrebno pridobiti podatke o značaju staršev, predvsem glede znakov agresivnosti.

 

Zdravje pasme

Možni zdravstveni problemi: bolezni srca (aortna stenoza, displazija ali stenoza mitralke, degeneracija atrioventrikularnih zaklopk), bolezni ledvic, paraliza laringisa, luksacija patele, kožne bolezni in alergije, podvrženost gluhosti.