Pasma CAIRNSKI TERIER – GOMILAR –>

 

CAIRNSKI TERIER – GOMILAR

(Cairn Terrier)

 

 

CAIRNSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 4

Velikost: od 28 do 31 cm
Teža: od 6 do 8 kg
Življenjska doba: 15 let, lahko doživi tudi več

 

Zgodovina pasme

Glede na poznane podatke Cairnski terier – Gomilar izvira s škotskega otoka Skye. Njegovo ime izhaja iz besede cairns, kar pomeni gomilo kamenja. Kot je znano, je v gomilah kamenja, ki so prekrivale keltske grobove, lovil lisice, jazbece in dihurje. Uporabljali so ga tudi za lov na vidre in podgane. V današnjem času ga zaradi njegove živahnosti uporabljajo kot spremljevalca, ponekod tudi kot pomočnika v domovih za starejše, bolnišnicah pri rehabilitaciji otrok in psihiatričnih sanatorijih.

 

Opis pasme

Cairnski terier sodi med majhne pasme. Njegovo telo je čvrsto, noge kratke in mišičaste. Kljub majhni glavi, to ne poruši skladnosti njegovega telesa. Gobec z močno čeljustjo ima lepo oblikovan. Ima gosto resasto dlako, ki ne odpada ter kratek in pokončen rep. Spekter barv je širok – vse barve, razen bele, črno bele in popolnoma črne. Nega te pasme ni zahtevna: česanje in dvakrat letno trimanje (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože.

 

CAIRNSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Cairnski terier živahen, vesel in razigran ves čas življenja – tudi na starost. Kadar živi v okolju, ki mu ne nudi dovolj aktivnosti, postane zelo umirjen in pasiven. Zelo je inteligenten, dojemljiv, neustrašen, prilagodljiv in ne pozna trme. Slovi kot dober čuvaj, vendar ne laja brez potrebe. Ne prenese grobosti in se ji odločno upre. Je zelo učljiv, vendar moramo z doslednim poukom pričeti že pri mladičku, sicer postane upornik. Otrokom je dober prijatelj, zato je primeren za družine in bivanje v stanovanju. Popolno vdanost izkazuje le eni osebi. Primeren je za vse vrste ljudi: umirjene ali zelo aktivne. Do drugih živali ni napadalen in se z vsemi dobro razume – ne preganja niti domačih mačk in kokoši. Priporočljiva je dosledna, odločna in prijazna vzgoja – brez prisile.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave in odporne. Redko se pojavijo zdravstvene težave, kot npr. zelena mrena na očesu ali izpah pogačice.