Pasma ČEŠKI TERIER –>

 

ČEŠKI TERIER

(Ceský Teriér – Cesky Terrier)

 

 

ČEŠKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 246

Velikost: od 25 do 30 cm
Teža: od 6 do 10 kg
Življenjska doba: okoli 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Češka. Vzredil ga je František Horak leta 1948, s križanjem Sealyham in Škotskega terierja. Ustvaril je pasmo, ki je primerna za lov v čeških gozdovih. Uradni standard pasme je bil priznan leta 1963. Pasma spada med šest najbolj redkih pasem na svetu. V sedanjem času je Češki terier predvsem spremljevalec.

 

Opis pasme

Po zunanjosti je Češki terier pravokoten, mišičast, kratkih nog. Telo je daljše od višine. Dlaka je dolga, rahlo valovita in svilnata. Barva dlake: vsi odtenki sive (od barve oglja do barve platine – črno pigmentiran, lahko tudi rjava (jetrna barva – pigmentiran). Mladički so ob rojstvu črne ali črne in rjave barve. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje.

 

ČEŠKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Češki terier miren, prijazen, neagresiven, tišji od ostalih terierjev, zvest, pogumen, samostojen, dober čuvaj in lovec, aktiven, uravnotežen. Možne negativne lastnosti: agresivnost, kopanje lukenj. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in nadvse uživa, kadar je v njihovi družbi. Odnos do otrok je načeloma dober. Do tujcev je zadržan. Ostale živali sprejema, razen malih živali, ki mu pomenijo plen. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Če prebiva v stanovanju, potrebuje veliko gibanja in ostalih aktivnosti v naravi. Primeren je lastnik, ki je potrpežljiv, odločen, dosleden, prijazen, aktiven in uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav, možne pa so naslednje težave: entropija, ektropija, sindrom Scotty, displazija kolkov, srčne bolezni, ščitnica, bolezni oči. Potrebno je nadzorovati njegovo prehrano, saj je podvržen debelosti.