Pasma DANDIE DINMONTOV TERIER –>

 

DANDIE DINMONTOV TERIER

(Dandie Dinmont Terrier)

 

 

DANDIE DINMONTOV TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 168

Velikost: od 20 do 28 cm
Teža: od 8,2 do 11 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Škotska, in sicer mejni predel med Škotsko in Anglijo. O njegovem izvoru obstaja več teorij. Spada med stare pasme, saj njegovi predniki izhajajo iz obdobja okoli 1600. Uporabljali so ga za lov na jazbece in vidre. Do leta 1814 je bila pasma izven svoje domovine nepoznana. Priljubljenost se ji je povečala, ko so jo povezali z likom iz knjige pisatelja Walterja Scotta. Pasma je bila uradno priznana leta 1918, s strani britanske kinološke zveze. Leta 2006 je bila priznana kot avtohtona pasma. Pasma ni pogosta, saj je med drugo svetovno vojno skoraj izumrla.

 

Opis pasme

Njegovo telo je dolgo, noge kratke, ušesa so viseča, oči zelo velike. Dandie Dinmontov Terier spada med majhne pasme. Dlaka je dolga, svilnata, gosta, glavo mu krasi bogata dlaka v obliki čepice. Podlanka je gosta. Barva dlake: poper, ki obsega nianse od temno modre do črne in vse do svetlo sivo srebrne ali barva gorčice, ki je lahko rdečkasto rjava do rjava. Noge in stopala so temnejše barve, telo svetlejše. Končno barvo dobi mladič v starosti okoli osem mesecev. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje z rokovico in kopanje po potrebi.

 

DANDIE DINMONTOV TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Dandie Dinmontov Terier prijazen, dober spremljevalec in čuvaj, ubogljiv, nezahteven, radoveden, igriv, nevsiljiv, vesel, tišji od ostalih terierjev, družaben, samostojen pri odločitvah, samozavesten, vztrajen, dostojanstven, inteligenten, odločen. Možne negativne lastnosti: lovski nagon, kopanje lukenj. Fizično dozori pri starosti okoli dveh let. Na gospodarja je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Odnos do otrok je dober, posebej še s starejšimi otroki, ki imajo pravilen odnos do psov. Do tujcev je v začetku zelo zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume s psi in mačkami, nikakor pa se ne ujame z malimi živalmi (hrčki, miši, podgane, perjad, ptice), saj jih obravnava kot plen. Zato je priporočljivo, da je na sprehodih vedno na povodcu. Primerno je bivanje v stanovanju. Potrebuje dovolj gibanja in ostalih aktivnosti. Primeren je lastnik, ki ima veliko potrpljenja, je odločen, dosleden, prijazen in pri vzgoji uporablja veliko domišljije in pozitivno stimulacijo. Ob ponavljajočih, dolgočasnih vajah se prične dolgočasiti in se ne odziva na ukaze.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima, možne so težave s hrbtenico (hernija diska) in rak. Pozornost je potrebno nameniti pravilni prehrani, saj je podvržen debelosti.