Pasma IRSKI MEHKODLAKI PŠENIČNI TERIER –>

 

IRSKI MEHKODLAKI PŠENIČNI TERIER

(Irish Soft Coated Wheaten Terrier)

 

 

IRSKI MEHKODLAKI PŠENIČNI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 40

Velikost: od 44 do 49 cm
Teža: od 14 do 20,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je jugozahodni predel Irske, grofija Munstra. Spada med najstarejšo pasmo irskih terierjev. Včasih so ga uporabljali za lov in čuvanje živine ter imetja. Uradni standard pasme je bil priznan leta 1937. V današnjem času je predvsem družinski spremljevalec, uporabljajo ga tudi kot čuvaja živine in jamarja. Pasma Irski mehkodlaki pšenični terier po Evropi ni preveč razširjena: v Sloveniji jih naj bi bilo okoli 80 predstavnikov te pasme, v Avstriji okoli 100, na Madžarskem okoli 60 odraslih psov.

 

Opis pasme

Po videzu je Irski mehkodlaki pšenični terier srednje velik, močan oziroma mišičast. Dlaka je dolga, rahlo valovita in svilena. Podlanke nima. Barva dlake: vsi pšenični odtenki. Glede na to, da je glavna značilnost te pasme svilnata dlaka, si vzreditelji prizadevajo, da bi ohranili razliko v primerjavi z ameriškim tipom terierja. Zanimivost: mladički so ob skotitvi temni in imajo priležno dlako; v starosti do štirih mesecev postane dlaka svetla. Dlako, ki ima vse predpisane zahteve (barva in tekstura) dobijo okoli drugega ali tretjega leta. Barva dlake: vsi odtenki pšenične, marelične, od rdečkaste do svetlejše, skoraj bele. Dlaka se ne menja mesečno, zato je potrebno redno striženje. Nega dlake ni zahtevna, saj zadošča tedensko razčesavanje.

 

IRSKI MEHKODLAKI PŠENIČNI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Irski mehkodlaki pšenični terier prijazen, neagresiven, zelo rad in hitro se uči, igriv, poln energije, radoveden, pogumen, malo laja, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen, nežen. Čustveno zrelost doseže okoli tretjega leta. Svojemu gospodarju je zvest, ravno tako ima rad in uživa v družbi ostalih družinskih članov. V družbi in igri z otroki zelo uživa. Do tujcev je nezaupljiv, kasneje prijazen. V odnosu do drugih psov in mačk ni problematičen, če je bil tako vzgojen že od malega. Ne prenaša malih živali (hrčki, miši, morski prašički ipd.). Rad ima sprehode, povezane s tekom in igro, da sprosti svojo energijo. Na sprehodih se ne oddaljuje od lastnika. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, ima veliko časa za druženje in pri vzgoji uporablja pozitivno motivacijo (ne prenese grobosti) ter učenje preko igre Primerno bivalno okolje je stanovanje, privadi se bivanju v pesjaku.

 

Zdravje pasme

Spada med zdrave pasme, možne so težave z zobovjem.