Pasma IRSKI TERIER –>

 

IRSKI TERIER

(Irish Terrier)

 

 

IRSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 139

Velikost: – samec meri od 46 do 48 cm
– samica meri do 45 cm
Teža: okoli 12 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska, okolica Corka. Irski terier spada med stare pasme, saj je njihov izvor potrjen za najmanj 2000 let. Po eni izmed teorij naj bi na področje Irske prispel z rimskimi legionarji. Pasma je bila uradno potrjena leta 1875. Uporabljali so jih za lov na glodalce, manjšo divjad in čuvaja. V novejšem času ga uporabljajo za lov, kot športnega psa (flyball, agilitiy) in kot družinskega psa.

 

Opis pasme

Po izgledu je Irski terier srednje velik, atletske, skladno grajene postave. Dlaka je gosta in resasta. Dovoljene barve: svetlo rdeča, pšenično rdeča ali rumeno rdeča. Nega ni zahtevna, saj zadošča redno krtačenje in trimanje na tri mesece, s čimer dosežemo, da dlaka ne izpada. Striženje dlake ni priporočljivo, saj se s tem poslabša kvaliteta.

 

IRSKI TERIER

Karakter pasme

Po značaju je Irski terier zelo inteligenten, aktiven, energičen, odločen, prijazen, dobro učljiv, velikokrat samosvoj, saj želi realizirati svoje ideje, igriv, pogumen, vzdržljiv. Negativne lastnosti: lahko postane dominanten in napadalen do drugih psov, zato je potrebna pravočasna in pravilna socializacija. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in se z veseljem druži z njimi. Kot do vseh ljudi, je prijazen tudi do tujcev. V odnosu do drugih psov pogosto pokaže dominantnost, domačim mačkam je prijatelj, tujih pa ne mara. Primeren je lastnik z izkušnjami, veliko energije, potrpljenja, prostega časa in vzgaja s pozitivno motivacijo. Učenje mora biti pestro in zanimivo, sicer se pes začne dolgočasiti. Primerno je katerokoli bivalno okolje, s pogojem, da je v bližini svojega lastnika, saj potrebuje veliko druženja. Potrebuje pogoste in dolge sprehode.

 

Zdravje pasme

Spada med zelo zdrave pasme.