Pasma JACK RUSSEL TERIER –>

 

JACK RUSSEL TERIER

(Jack Russell Terrier)

 

 

JACK RUSSEL TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 345

Velikost: od 25 do 38 cm
Teža: od 6 do 8 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Jack Russel terier spada med stare pasme, saj izvira iz obdobja okoli 1800. Pasmo je vzredil pastor Jack Russel. Ustvaril je psa, ki lahko lovi pod zemljo ter prežene lisice in ostalo divjad na plano. Obstajata dve različici s podobnimi standardi: Jack Russel Terrier in Parson Russel Terrier, ki je višji in bolj pravokotne oblike. V sedanjem času ga uporabljajo za lov in kot spremljevalca.

 

Opis pasme

Po videzu je Jack Russel terier majhen, močan in okreten. Dlaka je kratka, gladka in ostra. Ne prepušča vode. Barva dlake: bela ali prevladujoča bela s črnimi in/ali čreslovinastimi oznakami, ki so lahko svetlo do temno kostanjeve barve. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje z gumijasto rokavico.

 

JACK RUSSEL TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Jack Russel terier inteligenten, aktiven, živahen, pozoren na okolico, pogumen, drzen, prijazen, miren, učljiv, zvest, vzdržljiv, vesel, ljubeč, poslušen, uživa v raziskovanju, dober lovec, ubogljiv. Na gospodarja in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. V odnosu do drugih živali načeloma ni problematičen, razen do malih živali, ki mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: glasno lajanje, dominantnost, neubogljivost, kopanje lukenj, uničevalen – vsemu naštetemu se lahko izognemo s primerno in pravočasno vzgojo. Primeren je izkušen lastnik, ki je prijazen, potrpežljiv, ima dovolj prostega časa za druženje, odločen, dosleden, avtoritativen in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje hiša z visoko ograjenim vrtom (zanimivost: brez težav preskočijo višino 5 metrov. Bivanje v stanovanju je možno, če zagotovimo dolge sprehode in dovolj zanimivih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: gensko pogojene bolezni oči, naglušnost, displazija kolkov.