Pasma JAPONSKI TERIER –>

 

JAPONSKI TERIER

(Nihon Teria – Japanese Terrier)

 

 

JAPONSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 259

Velikost: od 32,5 do 35 cm
Teža: od 4,5 do 6 kg
Življenjska doba: od 9 do 11 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska (Nagasaki), kamor je v 17. stoletju prispel iz Nizozemske. Njegovi predniki so bili kratkodlaki foksterierji, angleški beli terier (že izumrl) in mali črno čreslastki terierji. Z načrtno vzrejo so pričeli okoli leta 1920. Japonski terier je bil vzrejen predvsem za ljubljenčka. Uradni standard pasme je bil priznan leta 1930. V sedanjem času je predvsem družinski pes in spremljevalec. Izven Japonske je redko prisoten, saj ni preveč poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Japonski terier majhen, kompaktno raščen pes, ki izgleda zelo elegantno. Dlaka je kratka, gladka, svetleča. Barva dlake: tribarvna, glava mora biti črna ali črna z rjavimi predeli. Po naravi je zelo čist, zato ne potrebuje posebne nege, razen rednega krtačenja, saj mu dlake odpadajo. V hladnih dneh ga je potrebno zaščiti s plaščkom, saj ga dlaka ne varuje pred mrazom.

 

JAPONSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Japonski terier živahen, vesel, inteligenten, učljiv, zvest, hiter, aktiven, temperamenten, zaščitniški, pogumen, močan, vzdržljiv, vztrajen, ima dober vid in voh, igriv, zabaven, samostojen, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, glasno lajanje ob najmanjšem šumu. Zelo je navezan na lastnika in družinske člane. Otroke ima zelo rad in uživa v njihovi družbi. Do tujcev je zadržan in njihov prihod oznani z glasnim lajanjem. V odnosu do drugih psov ni problematičen, izjema so male živali, ki mu pomenijo plen in jih zato lovi. Na sprehodu naj bo obvezno na povodcu. Rad ima učenje novih trikov in igre z žogo. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje dovolj gibanja in zabavnih aktivnosti. Primeren je lastnik, ki vzgaja nežno, brez prisile, ki sploh ni potrebno, saj je pes zelo učljiv in poslušen.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, možne so le težave z dihali, tako kot pri vseh malih pasmah. Priporočljivo je, da se v njegovi družbi ne kadi.