Pasma KRATKODLAKI FOKSTERIER –>

 

KRATKODLAKI FOKSTERIER

(Fox Terrier – Smooth)

 

 

KRATKODLAKI FOKSTERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 12

Velikost: – samec meri od 36 do 41 cm
– samica meri od 33 do 38 cm
Teža: – samec od 7,3 do 8,2 kg
– samica od 6,7 do 7,7 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Kratkodlaki Foksterier spada med stare pasme. Ime Foksterier v bistvu uporabljamo za dve različni pasmi: za kratkodlakega foksterierja (Smooth) in resastega foksterierja (Wire). Vzrejena sta bila neodvisno drug od drugega. Po videzu sta si zelo podobni, bistvena razlika je v kožuhu. Uradni standard je bil priznan leta 1876 prvi. V 18. stoletju so ga uporabljali za lov na podgane in lisice (od tod tudi njegovo ime Fox). V današnjem času je uporabljen za lov, sledenje in kot družinski pes. Visoke rezultate dosega tudi pri aktivnostih, kot so flyball in agility.

 

Opis pasme

Njegovo telo je kompaktno, dolgo in elegantno grajeno. Glava je dolga, z močnim gobcem. Kljub majhnosti razpolaga s koncentrirano močjo. Dlaka je kratka, ravna in gosta. Barva dlake: popolnoma bela, bela z rumeno rdečkastimi, rjavimi, rjavimi in črnimi ali črnimi ožigi. Tigrasta barva ni zaželena. Nega dlake ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

KRATKODLAKI FOKSTERIER

Karakter pasme

Po naravi je Kratkodlaki Foksterier inteligenten, energičen, pozoren na okolico, spreten, pogumen, prijazen, živahen, psihično močan, ljubek, zvest, učljiv, vesel, bojevit, zaščitniški. Možne negativne lastnosti: dominantnost, lovljenje živali (predvsem mačk), prevelika želja po raziskovanju (kopanje lukenj), popadljivost, izzivanje drugih psov, ljubosumnost, trma, neubogljivost, rad laja. Lastniku je zelo vdan, rad ima tudi ostale družinske člane. Do otrok je prijazen in se z njimi rad igra. Do tujcev je zadržan in nezaupljiv ter njihov prihod vedno naznani z laježem. Poudariti je potrebno, da ima izrazit lovski nagon, zato je v odnosu do drugih živali potrebna pozornost in pravilna ter pravočasna socializacija. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. V tem primeru potrebuje veliko aktivnosti in sprehodov. Primeren je lastnik, ki ima že nekaj izkušenj z vzgojo podobnih psov, je odločen, dosleden nepopustljiv in ima na razpolago dovolj prostega časa za aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih težav z zdravjem, lahko pa se pojavijo nekatere težave, npr. problemi s sluhom.