Pasma LAKELANDSKI TERIER –>

 

LAKELANDSKI TERIER

(Lakeland Terrier)

 

 

LAKELANDSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 70

Velikost: od 36 do 36,5 cm
Teža: od 6,8 do 7,7 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Prvotna domovina je Anglija, področje Lake District v grofijah Cumberland in Westmorland. Lakelandski terier je bil vzrejen za varovanje velikih kmetij pred lisicami, jazbeci, vidrami in podganami. Spada med potomce Staroangleškega resastega terierja, Bedlingtonskega terierja, Mejnega ovčarja (Border Collie), Border terierja in Dandie Dinmont terierja. Pri križanju so verjetno uporabili tudi predstavnike pasem Ostrodlakega Fox terierja in Welsh terierja.

Pasma je bila priznana v 19. stoletju. Sprva so ga poimenovali Patterdalski terier, leta 1920 je dobil sedanje ime, napisan pa je bil tudi standard pasme. Zaradi majhne postave je škodljivce lahko zalezoval in lovil v globokih rovih. Uporabljali so ga tudi kot čuvaja in pri športnem lovu na lisice. Pasma je izven domovine manj poznana, izjema so ZDA, kjer je zelo priljubljena. V Sloveniji je v rodovno knjigo vpisanih okoli 50 predstavnikov te pasme. Poudariti je potrebno, da so pri tej pasmi z načrtno vzrejo zmanjšali lovski nagon, s čimer je značaj psa postal milejši. V sedanjem času je predvsem priljubljen družinski pes, ki navdušuje s svojo prijaznostjo in vdanostjo. Dobre rezultate dosega v različnih kinoloških športih (agillty, razstave).

 

Opis pasme

Po obliki je Lakelandski terier majhen, kompaktno in skladno grajen pes, elegantnega videza. Dobro je prilagojen za bivanje in delo na zahtevnih terenih.

Dlaka je srednje dolga, enakomerna, trda, resasta, gosta in rahlo valovita. Koren nosu je poraščen z bujno dlako. Podlanka je gosta, mehka, položna in omogoča dobro zaščito pred različnimi vremenskimi vplivi. Barva dlake: črna z ožigi, rdeče mahagonijeva, črno rumeno rjava, modra z rumeno rjavo, rdeče siva, pšenična, jetrna, modra, črna. Po stopalih in prsih so dovoljene manjše bele lise, vendar niso zaželene. Dlaka nima posebnega vonja in skoraj ne izpada. Nega dlake: redno krtačenje, trimanje trikrat letno, odstranjevanje odvečnih dlak v ušesih, redno čiščenje in krtačenje daljše dlake na bradi in nogah. Kopamo ga največ trikrat letno, saj prepogosto kopanje ni priporočljivo.

 

LAKELANDSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Lakelandski terier izredno inteligenten, zelo učljiv, samozavesten, gibčen, energičen, hiter, pustolovski, zelo zaščitniški (teritorij in osebe), pogumen, radoveden, družaben, prijazen, zabaven, nežen, željan pozornosti, ki jo v veliki meri tudi vrača, ljubezniv, spreten, vztrajen, odločen, vzdržljiv, prilagodljiv, odporen, zvest, igriv ves čas svojega življenja. Pri pasmi je v določeni meri še vedno prisoten lovski nagon. Zelo rad ima plavanje in igre v vodi. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, agresija, neposlušnost, dominantnost, ki so večinoma posledica neprimerne in prepozne socializacije, prevelike osamljenosti in neprimerne vzgoje. Ob primerni vzgoji in socializaciji teh težav ni. Zelo rad je v družbi družinskih članov, na katere je zelo navezan. Navadno si izbere enega družinskega člana, ki mu je še posebej pri srcu. Zelo uživa v igri z otroki, vsekakor pa je pri tem priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je sprva zadržan, njihov prihod oznani s kratkim laježem, kasneje pa je do njih prijateljsko razpoložen in pripravljen na druženje. V odnosu do drugih živali ni težav, če je primerno in pravočasno socializiran. Primeren je lastnik, ki ima izkušnje pri vzgoji psov, prav tako pa tudi lastnik začetnik, ki upošteva vzrediteljeva navodila glede vzgoje. Lastnik mora biti fizično aktiven, vztrajen, dosleden, potrpežljiv, prijazen, spoštljiv, na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in različne vrste aktivnosti. Priporočljiv je obisk pasje šole. Pri vzgoji so priporočljive metode na podlagi pozitivne stimulacije in igre. Najprimernejše bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša, saj je zelo navezan na svojo družino in osamljenost slabo vpliva na njegov značaj. Potrebuje veliko aktivnosti na prostem (sprehod, tek, igre z žogo, plavanje). Zaposliti ga je potrebno fizično in umsko. Na sprehodu mora biti vedno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, dedne bolezni niso znane. Redko se pojavijo nekatere zdravstvene težave: izpah očesne leče, motnje strjevanja krvi, težave s kolki pri rojstvu mladičkov, vnetje ušes, ki je večinoma posledica neprimerne nege.