Pasma MANCHESTERSKI TERIER –>

 

MANCHESTERSKI TERIER

(Manchester Terrier)

 

 

MANCHESTERSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 71

Velikost: – samec okoli 40 cm
– samica okoli 39 cm
Teža: od 7 do 10 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Manchesterski terier spada med stare pasme psov. Uporabljali so ga za lov na podgane in lisice. V današnjem času ga uporabljajo za lov, sledenje, čuvanje in kot družinskega psa. Uspešen je v športnih aktivnostih (agility) in kot razstavni pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Manchesterski terier srednje velik, čvrsto grajen, energičen pes. Njegovo gibanje je eksplozivno in elegantno. Dlaka je kratka, trda, gosta in sijoča. Barva: črna z ožigi. Nega dlake je nezahtevna, saj obsega redno česanje, čiščenje oči in po potrebi kopanje. Pogostejše česanje je potrebno ob menjavi dlake – dvakrat letno.

 

MANCHESTERSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Manchesterski terier inteligenten, vzdržljiv, prijeten, hiperaktiven, živahen, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, predan, miren v zaprtem prostoru, aktiven, hitro in rad se uči, zavzet za zaposlitev, zvest. Na tujo osebo opozori z lajanjem. Možne negativne lastnosti: pretirano plašen. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in uživa v njihovi družbi, čeprav se zna tudi sam zamotiti. V odnosu do otrok je prijazen, previden in se umakne, če so preveč vsiljivi. Do tujcev je nezaupljiv in nanje renči in laja. Glede na to, da ima lovski nagon, je potreben nadzor pri druženju z drugimi živalmi, saj rad lovi divjad in ptice. Druge pse načeloma prenaša, razen v času gonitve, brejosti in v času, ko varuje svoje mladiče. Priporočljivo je bivanje v zaprtem prostoru. Potrebuje sprehod s tekom in aktivnostmi, da sprosti odvečno energijo. Primeren je lastnik, ki je aktiven in uživa v gibanju na prostem. Pri vzgoji je potrebna doslednost in pozitivna stimulacija, saj je psihično občutljiv.

 

Zdravje pasme

Pasma ni gensko pogojenih bolezni in sodi med zdrave pasme.