Pasma NEMŠKI LOVSKI TERIER –>

 

NEMŠKI LOVSKI TERIER

(Deutscher Jagdterrier – German Hunting Terrier)

 

 

NEMŠKI LOVSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 103

Velikost: od 33 do 40 cm
Teža: – samec od 9 do 10 kg
– samica od 7,5 do 8 kg
Življenjska doba: do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Nemški lovski terier spada med stare pasme psov, saj izvira iz 18. stoletja. Uporabljali so ga predvsem za lov. V sedanjem času ga uporabljajo za lov, šport in kot družinskega psa.

 

Opis pasme

Po izgledu je Nemški lovski terier majhen, kompaktno in skladno grajen. Dlaka je resasta, priležna in gosta. Podlanka je gosta, priležna, gladka. Dlaka skoraj ne izpada. Barva dlake: črna z rjavimi ožigi, rjava ali črno sivo melirana z ožigi. Nega ni zahtevna, saj zadošča tedensko krtačenje. Pri resastih je potrebno občasno trimanje.

 

NEMŠKI LOVSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Nemški lovski terier inteligenten, dober čuvaj, uporaben za zaščito, pogumen, živahen, zvest, vztrajen, ima izrazit lovski nagon, učljiv, močan, hud, aktiven, vzdržljiv, trmast. Možne težave: agresivnost do drugih psov, napadanje avtomobilov, kopanje lukenj. Lastniku je zelo vdan, ostale družinske člane ima rad. Odnos do otrok je dober, saj uživa v igri z njimi in ima visok prag potrpežljivosti. Vseeno je pri druženju z njimi potreben nadzor odrasle osebe. Poudariti je potrebno, da imajo nekateri predstavniki pasme izrazit nagon pri čuvanju hrane in predmetov, zato je potrebna previdnost. Do drugih živali kaže močan lovski nagon, razen v primeru, ko je pravočasno vzgojen za sobivanje z drugimi živalmi. Odnos do tujcev se razlikuje od primera do primera, predstavniki novejših vzrejnih linij so do tujcev strpnejši. Primerno je katerokoli bivalno okolje, priporočljivo je bivanje v hiši z ograjenim vrtom. Primeren je lastnik, ki ima izkušnje, ima veliko časa za druženje s psom in so mu blizu psi, ki imajo močan karakter. Pri vzgoji je potrebna avtoritativnost, doslednost, odločnost, potrpljenje in pozitivna stimulacija. Potrebuje dovolj gibanja in različnih aktivnosti (vlečenje, prinašanje, iskanje, frizbi). Dokler pes ni dobro socializiran, so nujni sprehodi na povodcu.

 

Zdravje pasme

Posebni zdravstveni problemi niso prisotni in spada med zelo zdrave pasme. Obstaja možnost odstopanja očesne leče.