Pasma NORFOLŠKI TERIER –>

 

NORFOLŠKI TERIER

(Norfolk Terrier)

 

 

NORFOLŠKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 272

Velikost: okoli 25 cm
Teža: od 10 do 12 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Norfolški terier je bil vzrejen s križanjem norfolk in norwiškega terierja. Leta 1964 so pasmi ločili. Uradni standard pasme je bil priznan leta 1979. Zaradi njegove majhnosti je bil uporaben pri preganjanju lisic iz brlogov. V sedanjem času ga uporabljajo za lov in kot družinskega psa.

 

Opis pasme

Po izgledu je Norfolški terier majhen, nizek, kompaktno oblikovan in močan pes. Dlaka je srednje dolga, trda, ravna, priležna, nepremočljiva. Okrog vratu je venec daljše in ostre dlake. Barva dlake: vsi odtenki rdeče, pšenična, črno čreslovinasta (black & tan), rdeče siva. Bele lise niso zaželene. Nega: dnevno krtačenje, kopanje samo kadar je nujno.

 

NORFOLŠKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Norfolški terier prijazen, hudomušno nagajiv, zvest, pogumen, aktiven, sproščen, uravnotežen, učljiv, igriv, vztrajen, učljiv, temperamenten, delaven, energičen, dober lovec. Možne negativne lastnosti: dominantnost – posledično tesnobnost ob ločitvi, ljubosumje, kopanje lukenj. Lastniku je zelo zvest, ostale člane družine ima zelo rad. Uživa v druženju in igri z otroki. Z ostalimi živalmi se dobro ujame, razen z malimi, ki mu pomenijo plen. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, avtoritativen in uporablja pozitivno stimulacijo. Primerno je katerokoli bivalno okolje, čeprav je v stanovanju zelo živahen. Potrebuje aktivne sprehode, da potroši svojo energijo.

 

Zdravje pasme

Možne težave z zdravjem: genetsko pogojene bolezni oči.