Pasma NORWIŠKI TERIER –>

 

NORWIŠKI TERIER

(Norwich Terrier)

 

 

NORWIŠKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 72

Velikost: do 26 cm
Teža: od 5 do 7 kg
Življenjska doba: okoli 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Njegov izvor ni popolnoma dokumentiran, kaže pa, da so njegovi predniki tudi irski, mejni in cairnski terier. V viktorijanski dobi je bil zelo priljubljen med študentih iz Cambridga. Po prvi svetovni vojni se je Norwiški terier razširil tudi v ZDA. Uradni standard pasme je bil priznan četa 1932. Leta 1965 je bila pasma ločena od norfolškega terierja, za katerega so značilni povešeni uhlji. Včasih so ga uporabljali kot čuvaja in za lov na manjše živali. Pasma je redka (pri posamezni kotitvi se v povprečju izležeta le dva mladiča). V Sloveniji je registrirano cca 8 predstavnikov te pasme, ki vsi izhajajo iz istega legla. V sedanjem času je predvsem razstavni in družni pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Norwiški terier majhen, močan in čvrsto grajen pes z močnimi kostmi, s kratkim hrbtom in nogami. Dlaka je trda, resasta, ravna, priležna; podlanka je gosta. Dlaka je po glavi kratka, po plečih in vratu pa daljša in razmršena. Barva dlake: črna, čreslovinasta, melirana, vsi odtenki rdeče, pšenično rumena. Bele oznake niso zaželene. Nega ni zahtevna, saj zadošča redno krtačenje, striženje dlake ni potrebno. Zanimivo je, da se njegova dlaka redko umaže.

 

NORWIŠKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Norwiški terier prijazen, zanesljiv, živahen, prijeten, dober čuvaj, pogumen, uravnovešen, učljiv, ljubezniv, aktiven. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. V odnosu do drugih živali navadno ni težav. S tujci hitro naveže kontakt, čeprav vedno opozori na njihov prihod. Najprimernejše bivalno okolje je stanovanje, čeprav se prilagodi vsakemu okolju. Primeren je lastnik, ki je dosleden, odločen, ljubezniv (pozitivna stimulacija), aktiven in ima dovolj prostega časa za druženje. Pes potrebuje dovolj sprehodov in drugih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Posebnih težav z zdravjem nima, razen nagnjenost k debelosti, zato je potrebno paziti pri prehrani.